Bush, Tezkere şokunu böyle anlattı

ABD'nin eski Başkanı George W. Bush, anılarını kaleme aldığı ''Decision Points'' adlı kitabında, 1 Mart tezkeresinin reddedilmesinde ''hayalkırıklığı ve hüsrana uğradığını'' belirterek,

Bush, Tezkere şokunu böyle anlattı
Bush, Tezkere şokunu böyle anlattı
GİRİŞ 10.11.2010 07:22 GÜNCELLEME 10.11.2010 07:22
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Mehmet Toroğlu'nun haberi

ABD'nin eski Başkanı George W. Bush, dün piyasaya çıkan  anılarını kaleme aldığı ''Decision Points'' adlı kitabında, 1 Mart Tezkeresi olayına da değindi ve ''NATO müttefikimiz Türkiye, şimdiye kadarki en önemli taleplerimizden birinde Amerika'yı yarı yolda bırakmıştı'' diye yazdı.

Irak'a saldırı planının 2003 yılının Mart ayında hazır olduğunu belirten Bush, ''1 yıldan fazla süren araştırma ve sorgulamalardan sonra, (dönemin ABD Merkez Kuvvetler Komutanı) Tommy Franks ve ekibi, Amerikalıların ve Iraklıların can kaybını en aza indirirken Saddam Hüseyin'i de süratle ve kesin olarak devireceğinden emin olduğum bir operasyon geliştirdiler. Geriye kalan tek belirsizlik Türkiye'nin rolüydü'' dedi.

Bush, 1 Mart tezkeresinin TBMM'de reddedilmesine kadar uzanan süreci ve o dönemde yaşananlara ilişkin düşüncelerini kitabında şöyle anlattı:

''Türklere, topraklarını kullanmamıza izin vermesi için aylardır baskı yapıyorduk, böylece 4'üncü Piyade Tümeni'nden 15 bin askeri kuzeyden Irak'a sokabilecektik. Ekonomik ve askeri yardımda bulunma, Türkiye'ye Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) kilit programlarına erişim sağlaması için yardım etme ve Türkiye'nin AB'ye katılımına güçlü desteğimizi sürdürme sözü vermiştik.

Bir noktada, izni alacağız gibi görünüyordu. (Dönemin başbakanı) Abdullah Gül'ün kabinesi, talebimizi onaylamıştı. Ancak TBMM 1 Mart'ta tezkereye ilişkin nihai oylamayı yaptığında, tezkere az farkla kabul edilmedi. Hayalkırıklığına ve hüsrana uğramıştım. Şimdiye kadar yaptığımız en önemli taleplerimizden birinde, NATO müttefikimiz Türkiye, Amerika'yı yarı yolda bırakmıştı''.

Bush, ''dönemin ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld ve Merkez Kuvvetler Komutanı Tommy Franks'in, Türk hükümetinin görüş değiştirmesi olasılığına karşı, Türkiye üzerinden konuşlandırmak üzere 4'üncü Piyade Tümeni'ni Doğu Akdeniz'de beklettiğini, aksi takdirde birliklerin Irak'a Kuveyt'ten gireceğini'' ifade etti.

Eski Başkan Bush, ''Ayrıca, Irak'ın kuzeyindeki Kürt bölgesine havadan bin paraşütçü asker indirmeyi planlamıştık. Bu bizim ilk seçimimiz değildi, ancak en azından bir kuzey cephesi için bir tutunma noktasına sahip olacaktık'' dedi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 14
  • cüneyt bayrak 13 yıl önce Şikayet Et
    kuzeyi açsaydık ne olurdu 2. 5.iç siyasette akp bu duruma ortak olduğu imajı sebebiyle oy oranı tek başına hümet olmaya yetmez ülke yine koalisyon hükümetleri kabusunu görmeye devam ederdi. 6.uzun vadede iç ve dış siyasetteki bugünkü durumu hayal dahi edemez hale gelirdik kısacası girmemekle ortadoğuda abd mandası olmadığımızı ve baskı politikalarının bize sökmediğini tüm dünya gördü ozaman hükümetin destek vermesinin sebebi ise abdnin ya yanımdasın ya karşımda politikasıydı ülke zarar görmesin istikrar zarar görmesin istediler...
    Cevapla
  • cüneyt bayrak 13 yıl önce Şikayet Et
    kuzeyi açsaydık ne olurdu 1. 1. abd güçleri tampon bölge oluşturmek adına 60.000 askerden oluşan bir birliği bizim topraklarımızda koluşlandıracaktı. 2.türk birlikleri amerikan güçleri komutasında görev alacaktı tsk tecavüzleri engellemek bir kenara ancak televizyondan bu haberleri öğrenirlerdi cünkü tecavüz eden pislikler operasyon ve sıcak temasa giren askerlerdi. 3.amerika ıraktan çekilme takvimini bizede diretir ve k.ırakta türk unsurlarının koluşlanmasına izin vermezdi. 4.müslüman aleminde türkiyeye saygı kalmaz lanet edilirdi
    Cevapla
  • baybars can 13 yıl önce Şikayet Et
    o zaman bölgesel işgal başlardı.... o zaman yezkere çıksaydı bölgesel işgalin alt yapısıda hazırlanmış olurdu,yine çekiç gücün pkk yı azdırdığı gibi,yine pkk azardı,işgale uğramış iran,suriye bölünür,türkiye istikrarsızlaşıp bölünme yoluna girerdi,tabiki buda abd nin işine gelirdi,bir müttefik müttefikinin terörünü beslerse böyle kötü planlar yaparsa elbette karşılığını bulur,eğer abd şu savaşa harcadığı parayı yeşil enerji için harcasaydı,şimdi daha güçlü olurdu,artı birde ekonomik maliyeti var oda başka,gerçi güneyli bir bölücüden ne beklen
    Cevapla
  • Selman 13 yıl önce Şikayet Et
    vecdi gönülün açıklaması ile. ıraka kendi üslerimizden amerikan uçakları tam 4990 sorti yapmıştır ve lojistik destekler... hükümet tezkere bizim misyonumuzdur dediysede bu aziz halkın baskısı sonucu meclisten hayır çıkmıştır ama hükümet yine desteğini vermiştir. Elbette ölen masum 1,5 milyon ıraklı insanın ahirette soracağı hesap vardır..
    Cevapla
  • suleyman d 13 yıl önce Şikayet Et
    Iraktaki MÜSLÜMAN KATLİAM VE TECAVÜZLERİNE ORTAK OLMAMIŞ OLMAK YETMEZ Mİ?. AMA UNUTMAYIN Kİ: AMELLER NİYETE GÖREDİR ! Abdnin bir işaretiyle meclisten TESKEREYİ GEÇİRMEK İÇİN YIRTINANLAR İÇİN AYNI MASUMİYET GEÇERLİ DEĞİLDİR ! Emperyalist projeler kapsamında VARİLEN YOĞUN DESTEKLE kurulduğu yıl iktidara taşınanlardünyevi ihtiraslar uğruna BOP planlarının eş başkanlığına aşkla soyunmuşlardır.İşte BU YALANDAN GAZZECİLER BİLMELİDİR Kİ: Irak başta olmak üzere,Afganistan ve Pakistan da MİLYONLARI GEÇEM MÜSLÜMAN KATLİAM VE TECAVÜZLERİN -daha sonra olacaklar dahil- vebali BOYUNLARINDADIR!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Alman liderin ziyareti sonrası Cumhurbaşkanlığı'ndan dikkat çeken 'İsrail' çıkışı!
İstanbul'da Metro Hattındaki arıza 33 saattir giderilemedi