Obama: Kongre ilerleme kaydetti

ABD Başkanı Barack Obama, yeni Nükleer Silahların İndirimi (START) anlaşmasının Senato tarafından onaylanmasının ve ABD ordusundaki eşcinsel askerlerin kimlikleri ile ilgili yapılan değişiklikleri olumlu buldu.

Obama: Kongre ilerleme kaydetti
Obama: Kongre ilerleme kaydetti
GİRİŞ 23.12.2010 10:27 GÜNCELLEME 23.12.2010 10:27

ABD Başkanı Barack Obama, yeni Nükleer Silahların İndirimi (START) anlaşmasının Senato tarafından onaylanmasının ve ABD ordusunda eşcinsel askerlerin kimlikleri ile ilgili olan "sorma, söyleme" olarak bilinen ve 17 yıldır yürürlükte olan uygulamayı kaldıran tasarının onaylanmasıyla ilgili olarak, "Kongrenin son haftalardaki çalışmalarını müspet değerlendirdiğini" bildirdi.

Barack Obama, Senato tarafından 26'ya karşı 71 oyla kabul edilen START anlaşması ile ilgili olarak Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında, "START'ın onaylanmasının, ABD'li senatörlerin siyasi eğilimi ne olursa olsun, ulusal güvenlik konusunda birlik oldukları yönünde dünya kamuoyununa güçlü bir mesaj yolladıklarını" dile getirdi. START anlaşmasının onayı için Senato'nun üçte biri, yani 100 senatörün 67'sinin "evet" oyu kullanması gerekiyordu.

Obama yönetiminin dış siyasetinin köşe taşı olarak nitelendirilen yeni START anlaşması, ABD ve Rusya'nın konuşlandırılmış nükleer silahlarda 7 yıl içinde yüzde 30 oranında kesintiye gitmelerini öngörüyor.

Kongrenin son haftalarda yürüttüğü çalışmaların başarılı olduğu değerlendirmesinde bulunan Obama, "Kongrenin bu son haftalardaki bilançosunun bir 'ilerlemeler dönemi' olduğunu ve menfi kehanetleri boşa çıkardığını" söyledi.

Kasım ayında düzenlenen ve Obama yönetimine güven oylaması olarak nitelendirilen ara seçimlerin Cumhuriyetçilerin zaferi ile sonuçlanmasının ardından. Obama'nın politikalarıyla ilgili menfi yorumlar ABD'nin siyasi kulislerinde ve basınında artış göstermişti.

"Stratejik silahların azaltılması anlaşması" olarak ifade edilen START, Nisan ayında Obama ile Rusya lideri Dimitri Medvedev arasında imzalanmıştı. Ancak iki ülkenin nükleer silahlarını ciddi oranda azaltmasını öngören anlaşmanın yürürlüğe girmesi için Kongre onayı gerekiyordu. Bunun için de Senato'da üçte iki çoğunluğun sağlanması şarttı.

-ORDUDAKİ EŞCİNSELLER-

ABD Başkanı Barack Obama, düzenlediği basın toplantısında ABD ordusundaki eşcinsel askerlere yolladığı mesajda, "Ülkenizin size ihtiyacı var, sizi çağırıyor ve sizi dünyanın en iyi ordusunda ağırlamaktan onur duyarız" şeklinde ifadeler kullandı.

Hafta sonu ABD Senatosu tarafından 31'e karşı 65 oyla kabul edilen tasarı, eşcinsel askerlerin kimliklerini saklamadan orduda görev almalarını engelleyen, "sorma, söyleme" olarak bilinen ve 17 yıldır yürürlükte olan düzenlemeyi kaldırmış bulunuyor. Senatoda da kabul edilmesiyle Kongredeki onay sürecini tamamlayan tasarı, Başkan Obama tarafından imzalandı ama yasalaşması için birkaç ayın geçmesi gerekiyor.

Eşcinsel evlilik konusuna da değinen Obama, bu konuya yaklaşımının "sürekli ilerleme gösterdiğini" ama eşcinsel evliliğin yasalaşmasına "şimdiki safhada" izin verilemeyeceğini ve bu konunun daha tartışılacağını söyledi.

Obama yönetimi, eşcinsel askerlerin kimliklerini saklamadan orduda görev almalarını engelleyen düzenlemenin değişmesi için uzun süredir uğraş veriyordu. Söz konusu yasağın kaldırılması, Obama'nın seçim kampanyası sırasında dile getirdiği vaatlerden biriydi.

-GUANTANAMO-

Basın toplantısında Guantanamo tutukluları konusuna da değinen Obama, "Guantanamo'da sınırsız olarak esir tutulması gerekenler" için bir yasal çerçevenin önemli olduğunu söyledi. Obama, açıklamasında, "ABD anayasasının hükümlerine saygılı olmak ve ABD vatandaşlarının güvenliği arasında dengenin sağlanması için bu çerçevenin önemli olduğunu" söyledi.

Bir Beyaz Saray yetkilisi Salı günü yaptığı açıklamada, "Obama yönetiminin, Guantanamo esir kampında sınırsız olarak tutuklu bulunması gereken tutukluların durumunu yasal çerçeveye kavuşturan bir kararname taslağı hazırladığını ve bu taslağın sonsuza dek tutuklu kalması gereken esirlere, tutukluluklarına itiraz etme olanağını da tanıdığını" söylemişti.

Obama basın toplantısında, "Bütün dünyaya, en zor dönemlerde bile anayasanın hükümlerine bağlı kaldığımızı göstermemiz gerekiyor" diye konuştu.

Küba'daki Guantanamo deniz üssündeki esir kampında tutuklu bulunan 174 tutukludan 48'inin "sınırsız  tutukluluk" kategorisine girebileceği belirtiliyor. "Serbest bırakılmayacak kadar tehlikeli" olarak nitelendirilen bu kişiler, kendileri hakkında suç unsuru bulunmadığı gerekçesiyle mahkeme önüne çıkarılmıyor. Obama yönetiminin hazırladığı kararname taslağına göre, "avukatı bulunan bu kişiler hapsedilmelerine hukuki yollarla itiraz edebilecek, ancak ABD vatandaşlarının hayatını tehlikeye atabileceklerinden dolayı da tutuklu kalacaklar".

Söz konusu belgenin Obama'ya henüz sunulmadığı bildiriliyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Binlerce kişinin emekliliği iptal ediliyor! Faiziyle geri ödeyecekler
Son dakika: 25 kişinin öldüğü faciada kararlar açıklandı!