Fukuşima'da dumanlar yükseliyor

Japonya'da Fukuşima nükleer santraline 40 kilometre mesafedeki Iitatemura köyünün suyunda normal değerlerin üç katından fazla radyoaktif iyot tespit edildi. Fukuşima-Daiçi nükleer santralinin 3 numaralı reaktöründen duman yükseliyor.

Fukuşima'da dumanlar yükseliyor
Fukuşima'da dumanlar yükseliyor
GİRİŞ 21.03.2011 10:52 GÜNCELLEME 21.03.2011 10:52
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

DÖRT BÖLGEDEKİ SÜT VE SEBZE ÜRÜNLERİ SATIŞINA YASAKLAMA GETİRİLDİ

Japonya'da Fukuşima nükleer santrali yakınlarındaki dört bölgede yetiştirilen iki çeşit sebze ve süt satışına yasaklama getirildiği bildirildi.

Japon hükümet sözcüsü, normalin üzerinde saptanan radyoaktivite oranı yüzünden iki çeşit yeşil sebze ve süt satışına yasaklama getirildiğini belirtti.

Sözcü, halka sakin olma çağrısı yaparak, süt, Japonya'ya özgü yeşil yapraklı bir sebze olan kakina ve ıspanaktan alınan numunelerde anormal düzeyde radyoaktivite saptandığını, ancak bu düzeyin insan sağlığı için tehlikeli olmadığını kaydetti.

Hükümet, Ibaraki, Tochigi, Gunma'da bu iki çeşit sebzenin, Fukushima'da da sebze ve süt satışının askıya alınması talimatı verdi.

JAPONYA BAŞBAKANI KAN: ''FUKUŞİMA'DA DURUM YAVAŞ YAVAŞ İYİLEŞİYOR''

Japonya Başbakanı Naoto Kan, deprem ve tsunamiden zara gören Fukuşima nükleer santralinde durumun yavaş yavaş iyiye gittiğini söyledi.

Kyodo ajansındaki habere göre, Kan, teknisyenlerin büyük bir faciayı önlemek için geceli gündüzlü çalıştıklarını da belirttiği konuşmasında, sarf edilen çabaların yavaş ama düzenli bir iyileşmeye olanak sağladığını kaydetti.

Kan'un bu açıklamayı yaptığı sırada, Tokyo Elektrik İşletmesi'nin sözcüsü Hiroşi Aizawa, nükleer santralinin 3 numaralı reaktöründen duman yükselmesi nedeniyle çalışanların tahliye edildiğini söylemişti.

Askerler ve itfaiyeciler 6 reaktörün bulunduğu santrale düzenli olarak su püskürtürken, teknisyenler de su pompalama istasyonu ve soğutma sistemi başta olmak üzere öneme sahip bölümleri yeniden çalışır hale getirmeye uğraşıyor.

SUDA YÜKSEK DOZDA RADYASYON BULUNDU

Sağlık Bakanlığı, dün alınan su örneklerinde radyoaktif iyot oranının, sınır olan 300 bekerel yerine 965 bekerel olarak ölçüldüğünü belirtti.

Bakanlıktan bir yetkili, "su devamlı tüketilmediği müddetçe şu an için bir sağlık riskinin bulunmadığını, ancak yine de önlem olarak köy sakinlerine bu suyu içmekten kaçınmaları tavsiyesinde bulunduklarını" kaydetti.

Basında çıkan haberlerde, köy halkının içme suyu ihtiyacının karşılanacağı belirtildi.

Bu arada Japon yetkililer, santral civarında denizde radyoaktivite ölçümü yapacaklarını açıkladılar.

Japon Nükleer Güvenlik Ajansından bir yetkili, denizde çok küçük oranda radyoaktif madde bulunmasının mümkün olduğunu söyledi.

FUKUŞİMA DAİÇİ NÜKLEER SANTRALİNİN 3 NUMARALI REAKTÖRÜNDEN DUMAN YÜKSELİYOR

Japonya'da Fukuşima-Daiçi nükleer santralinin 3 numaralı reaktöründen duman yükseldiği bildirildi.

Tokyo Elektrik İşletmesi'nin sözcüsü Hiroşi Aizawa, nükleer santralinin 3 numaralı reaktöründen duman yükselmesi nedeniyle çalışanların tahliye edildiğini söyledi.

Aizawa, 3 numaralı reaktörden duman yükselmesinin nedeninin soruşturulduğunu kaydetti.

Japonya'da 11 Martta meydana gelen deprem ve tsunami felaketinde hasar gören Fukuşima-Daiçi nükleer santralinde radyasyon sızıntısını kontrol altına almak için çalışmalar sürdürülüyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • alper ozkaraca 13 yıl önce Şikayet Et
    kendi kapını süpür. libya ya salıdranlardan biride japon arkadaslar.. siz libyalılara demokrasi getirmeye ugrasacagınıza gidin kendi milletinizin sağlığını düşün
    Cevapla
DİĞER HABERLER
110 Liralık kurabiye satan işletmeci "Şu an maliyetine satıyoruz, zam yapıcaz" dedi
Fahiş fiyata sivil boykot! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yeni talimat