Uygurlar'dan Çin hükümetine tepki

Uygurlar'ın Tokyo'da gerçekleşen ve 20 ülkeden 100 Uygur liderin katıldığı 4. Uluslararası konferansında, Çin hükümeti yargınsız infaz ve Uygur değerlerini yok etmekle suçlandı.

Uygurlar'dan Çin hükümetine tepki
Uygurlar'dan Çin hükümetine tepki
GİRİŞ 14.05.2012 23:10 GÜNCELLEME 14.05.2012 23:10


Kurultayın Tokyo’da yapılan dördüncü uluslararası konferansında konuşan Kadir, Çin hükümetini yargısız infaz, ekonomik istismar ve Uygur değerlerini yok etmeye çalışmakla da suçladı.

Merkezi Almanya’da bulunan örgütün Tokyo konferansına 20 ülkeden100 Uygur lider katılıyor. Bugün başlayan ve 14-17 ve 18-20 Mayıs tarihleri arasında yapılacak toplantılarda örgüte yeni lider de seçilecek.

Çin hükümetinin 2005 yılında cezaevinden tahliye ettiği Rabia Kadir o zamandan beri Amerika’da sürgünde yaşıyor. “Uygurların Annesi” olarak bilinen 63 yaşındaki lider, yıllardır dünya kamuoyunu Doğu Türkistan’daki Çin işgali hakkında bilinçlendirmeye çalışıyor.

Bayan Kadir, Çin’in sert muhalefetine rağmen Japon hükümetinin konferansın Tokyo’da yapılmasına izin vermesini buna örnek gösterdi.

Diğer ülkelerin işgale ve Uygarların haklarının ihlaline kayıtsız kaldıklarını belirten Bayan Kadir “Dünya Çin’den ucuz mal almayı insan haklarına tercih ediyor” dedi.

Çin 1949 yılında Doğu Türkistan’ı işgal ederek Şincan (Yeni Topraklar) adıyla özerk bir bölge olarak topraklarına katmıştı. Uygur Amerikan Derneği Başkanı Alim Seyitof aradan 60 yıl geçmesine rağmen özerkliğin sadece kağıtta kaldığını söylüyor.

Konferansa katılan Uygur liderlerden bazıları Pekin hükümetiyle diyaloğun kesilmemesini, Çin’deki siyasal reformların anlaşmazlığın barışçı yollarla giderilmesini sağlayacağına inanıyor.

Dünya Uygur Kurultayı, barışçıl yollarla Uygur halkının özgürlüğü, demokratik hakları ve Doğu Türkistan’ın bağımsız siyasi geleceği için mücadele ediyor.

Kurultayın web sitesindeki açıklamaya göre, Tokyo konferansına, Japon muhalefet partilerinden milletvekillerinin yanı sıra Türkiye’den Mehmet Şandır (MHP),  Haluk Ahmet Gümüş (CHP) ve Malik Ecder Özdemir (CHP) de katılıyor.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hong Lei, Tokyo hükümetinin konferansa izin vermesini kınadı, Dünya Uygur Kurultayı’nın Çin’e karşı kurulmuş terörist bir örgüt olduğunu öne sürdü.

KAYNAK: AMERİKANIN SESİ
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Meral Akşener'den, İmamoğlu ve Yavaş'a hain suçlaması
Uluslararası Adalet Divanı'ından kritik Gazze kararı!