ABD, Rusya'yı nasıl ikna edecek?

ABD Başkanı Barack Obama'nın Suriye'de Yemen modelinin uygulanabilmesi için Rusya'yı destek vermeye iknaya çalıştığı bildirildi.

ABD, Rusya'yı nasıl ikna edecek?
ABD, Rusya'yı nasıl ikna edecek?
GİRİŞ 27.05.2012 16:07 GÜNCELLEME 27.05.2012 16:07

New York Times gazetesinin adını açıklamayan Amerikan yönetimi yetkililerine dayanarak verdiği habere göre Obama, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in, Yemen'de olduğu gibi devlet başkanlığını bırakmasını, ancak yönetimde rejimden bazı kişilerin kalmasını planlıyor.

Obama'nın bu planını geçen hafta Camp David'de yapılan G-8 zirvesinde, Suriye'nin müttefiki Rusya'nın Başbakanı Dimitriy Medvedev'e ilettiği, Medvedev'in de plana soğuk bakmadığı belirtildi.

Üst düzey bir Amerikalı yetkili, zirvede Medvedev'in, yönetim değişikliğine kötü örnek olarak Mısır'da devrik Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in "kafese konulması"nı gösterdiğini, Obama'nın da buna karşılık Yemen misalini ortaya koyduğunu anlattı.

Medvedev, Yemen tarzı yönetim değişikliğini doğrudan reddetmemekle birlikte bu plana Rusya'nın destek verip vermemesi kararının Obama'nın gelecek ay bir araya gelmeyi planladığı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e bağlı olduğu vurgulandı.

New York Times, Obama'nın Ulusal Güvenlik Danışmanı Tom Donilon'un planı üç hafta önceki Moskova ziyareti sırasında Putin'e sunduğunu da yazdı.

ABD'nin Rusya'ya, Esed sonrası dönemde Suriye'deki etkisini sürdürmesine imkan tanınacağını bildirdiği de kaydedildi.

 

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Azerbaycan 'Tarihi bir olay' diyerek duyurdu! Ermenistan kabul etti
Türk askeri pratiğine Baykar damgası: Kısa sürede büyük etki