Rusya'dan ABD Büyükelçisi'ne tepki

Rusya Dışişleri Bakanlığı, ABD'ye ait Manas askeri üssünü kapatması için Rusya'nın Kırgızistan'a rüşvet verdiğini iddia eden Büyükelçi McFaul'e tepki gösterdi

Rusya'dan ABD Büyükelçisi'ne tepki
Rusya'dan ABD Büyükelçisi'ne tepki
GİRİŞ 28.05.2012 23:10 GÜNCELLEME 28.05.2012 23:10

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Moskova'daki öğrencilere verdiği konferans sırasında, Rusya'nın, ABD'ye ait Manas askeri üssünü kapatması için Kırgızistan'a rüşvet verdiğini iddia eden ABD'nin Moskova Büyükelçisi Michael McFaul'e tepki gösterdi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Büyükelçi McFaul'un birkaç gün önce Moskova'daki Ekonomi Üniversitesi'nde öğrencilere verdiği konferansta yaptığı konuşmada ortaya attığı iddialara ilişkin, ''Dışişleri Bakanlığı, Büşükelçi McFaul'un açıklamaları karşısında oldukça şaşırmıştır. Kendisinin Rusya-ABD işbirliğine yönelik değerlendirmeleri her türlü diplomatik nezaketin çok ötesinde'' denildi.

Büyükelçi McFaul'un açıklamalarının, Rusya-ABD diyaloğunun birçok boyutunun ''bilinçli şekilde çarpıtılması'' olduğu vurgulanan açıklamada, ''Böylesi sorumluluk gerektiren bir göreve sahip McFaul'un, şaşkınlığa yol açan açıklamaları ve eylemleri ilk kez olmuyor'' ifadesine yer verildi.

Açıklamada, büyükelçilerin görevlerinin medya aracılığıyla abartılmış peri masalları anlatma değil, olgulara dayanarak bulundukları ülke ve kendi ülkeleri arasındaki ilişkileri geliştirmek olduğu belirtilerek, ''Manas üssü konusuna gelince, McFaul, hangi rüşveti Washington'ın kime verdiğini çok daha iyi bilmeli'' denildi.

Rus haber ajansı RİA Novosti, McFaul'un 25 Mayıs Cuma günü Moskova Ekonomi Üniversitesi'nde düzenlenen bir konferanstaki konuşmasında, Rusya'nın 4 yıl önce Kırgızistan'ın başkenti Bişkek yakınındaki Manas Havaalanı yakınlarında bulunan Amerikan hava üssünün kapatılmasını sağlamak için Kırgız yetkililere rüşvet verdiğini ileri sürdüğünü kaydetti.

McFaul'un, konuşmasında, ABD'nin de rüşvet vermek zorunda kaldığını ancak Washington'ın verdiği rüşvet miktarının Rusya'nınkinin yüzde 10'una denk geldiğini itiraf ettiği belirtildi.

ABD, 11 Eylül saldırılarının ardından Afganistan'daki Taliban yönetimine karşı operasyonları için 2001 yılında Manas üssünü kullanmaya başlamıştı. Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, Aralık 2011'de göreve başladıktan sonra ABD'ye ait olan ve 2014 yılında süresi dolacak Manas askeri üssünün kira sözleşmesinin uzatılmayacağını açıklamıştı. 

Atambayev, üssün kira sözleşmesinin uzatılmama gerekçesini de üçüncü bir ülkenin kendilerine yönelik misilleme saldırısı yapmaması olarak göstermişti. Amerikalı yetkililer Kırgız Cumhurbaşkanı Atambayev'i bu kararınından caydırmaya çalışıyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
MHP'den Yeniden Refah açıklaması! Dikkat çeken Milli Görüş çıkışı
Fiat Topolino Türkiye’de 449 bin TL’den satışa çıktı! İşte özellikleri...