Rusya Devlet Başkanı Putin Kazakistan'da

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 1 günlük çalışma ziyareti için Kazakistan'ın başkenti Astana'ya geldi. Nazarbayev, Rusya ile dış ticaret için hedefini açıkladı.

Rusya Devlet Başkanı Putin Kazakistan'da
Rusya Devlet Başkanı Putin Kazakistan'da
GİRİŞ 07.06.2012 21:13 GÜNCELLEME 07.06.2012 21:13

 Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 1 günlük çalışma ziyareti için Kazakistan'ın başkenti Astana'ya geldi. 

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev tarafından, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda (Akorda) resmi törenle karşılanan Putin, daha sonra ikili ve heyetler arası görüşmeye geçti.

İkili ve heyetlerarası görüşmelerin ardından basın mensuplarının karşısına çıkan iki lider, öncelikle iki ülke arasında 1992 yılında ve bugün 20'nci yılını dolduran ''Dostluk yardımlaşma ve işbirliği anlaşmasının'' 10 yıl daha uzatılmasını içeren protokolü imzaladı.

Nazarbayev ve Putin'in başkanlığında, ''iki ülke arasında iç asayiş konusunda yardımlaşma, emniyet birimlerinin eğitimi, Baykonur Uzay Üssü'nün kullanımı'' gibi konularda anlaşmalar da imzalandı.

Daha sonra basın mensuplarına açıklama yapan Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev, ''Kazakistan ile Rusya arasında eskiden beri iyi ilişkiler olagelmiştir. Bağımsızlığımızı kazandıktan hemen sonra Rusya ile Dostluk, Yardımlaşma ve İşbirliği Anlaşması imzaladık. Bu yıl bu anlaşmanın 20'nci yıl dönümünü kutluyoruz'' ifadelerini kulandı.

Kazakistan'ın, bölgede en fazla ticareti Rusya ile yaptığını ve Belarus ile birlikte 3 ülkenin 2010 yılında Gümrük Birliği'ni başlattıklarını hatırlatan Nazarbayev, ''İki ülke arasındaki ticaret hacminin 40 milyar dolara yükseltilmesini hedefliyoruz'' dedi.

Nazarbayev, Rusya ile Kazakistan toprakları üzerinde ortak nükleer santral yapmak için de çalışmalara başlandığını duyurdu.

Putin de Kazakistan'ın, bölgedeki en büyük ortakları konumunda olduğunu, ilişkilerin yine bu şekilde gelişeceğine inandığını söyledi. 

Baykonur Uzay Üssü'nün Kazakistan'da bulunduğunu ve Rusya'nın burayı kiraladığını hatırlatan Putin, ''Burayı yine biz kullanacağız. Kazakistan'a uzay teknolojileri konusunda eğitim ve ekipman desteği vereceğiz'' dedi. 

Putin, Rus otomotiv firmaları AvtoVaz ve Sollers'in Kazakistan'da üretim yapmak istediğini ve bunun için görüşmelerin tamamlanma aşamasına geldiğini belirterek, Kazakistan'da ilk planda 100 bin otomobil üretilmesinin hedeflendiğini kaydetti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Elektrik ve doğal gaz fiyatlarında nisanda değişiklik olmayacak
Murat Kurum paylaştı! Uğur Işılak'tan yepyeni seçim şarkısı! Sosyal medyayı salladı