Rumların dönem başkanlığına Füle'den destek

Stefan Füle, Kıbrıs Rum yönetiminin AB dönem başkanlığını devralacak olmasının, Kıbrıs sorununa çözüm bulmak amacıyla başlatılan müzakerelerin devamına engel teşkil etmediğini savundu.

Rumların dönem başkanlığına Füle'den destek
Rumların dönem başkanlığına Füle'den destek
GİRİŞ 20.06.2012 20:52 GÜNCELLEME 20.06.2012 20:52
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Kıbrıs Rum kesiminde bulunan Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle,  Kıbrıs Rum yönetiminin AB dönem başkanlığını devralacak olmasının, Kıbrıs sorununa çözüm bulmak amacıyla başlatılan müzakerelerin devamına engel teşkil etmediğini savundu.

Stefan Füle, KKTC ve Kıbrıs Rum kesiminde yaptığı 2 günlük temaslarının sonunda, Rum tarafındaki Avrupa Komisyonu temsilciliğinde düzenlediği basın toplantısında, ''Bu ziyaret, Rum tarafının AB dönem başkanlığının başarılı olacağı ve müzakerelerin devamının bununla çelişkili olmayacağı yönündeki inancımı belirtme fırsatı tanımıştır'' dedi.

Füle, AB'nin, Kıbrıs sorununun çözümü yönünde taraflara daha etkin bir şekilde yardımcı olabilmek için kendi rolünü değerlendirdiğini belirtti.

Adadaki liderler ve siyasi parti başkanları ile yaptığı görüşmelerde müzakerelerdeki çıkmazdan duyduğu derin endişeyi ve iki toplum arasındaki diyaloğun devamının önemini dile getirdiğini aktaran Füle, ''Mevcut durum bir seçenek değildir. Kapsamlı bir çözüme varma ve adayı yeniden birleştirmenin alternatifi yoktur'' dedi.

''B planının'' bulunmadığını, çözümün getireceği faydaların liderlerin vereceği tavizlerden çok daha büyük olduğunu kaydeden Füle, ''En kötü sonuç müzakerelerin durmasıdır'' ifadesini kullandı

''Kıbrıs Rum yönetiminin AB dönem başkanlığının Kıbrıs sorununun çözümü yönündeki çalışmaları da olumlu etkileyebileceğini'' savunan Füle, şunları söyledi:

''Avrupa Biriliği Konsey Başkanlığı boyunca tüm gözler Kıbrıs Türk toplumu da dahil olmak üzere adada olacak ve Kıbrıs sorununun çözümündeki aciliyet de artacak. Başarılı bir konsey başkanlığı ardından Kıbrıs sorununun çözümü yönündeki vizyonumu temaslarım esnasında yineledim.''

-''Kıbrıs'a tekrar geleceğim''-

Kıbrıs Rum yönetiminin AB başkanlık döneminin, Avrupa Komisyonu'nun Kıbrıslı Türklerle ilişkilerini donduracağı anlamına gelmediğini kaydeden Füle, ''Bunun aksine, muhataplarımla ilişkilerimizi yoğunlaştıracağız. Yaz tatili ardından görüşmelere devam etmek için geri geleceğim'' dedi.

Kıbrıs'ın güney ve kuzeyindeki siyasi partilerin başkan ve temsilcileriyle bir araya geldiği akşam yemeğinden olumlu mesajlar aldığını ifade eden Füle, ''Onları geçmiş hakkında değil de gelecekle ilgili konuşmalarını görmek beni umutlandırmıştır'' diye konuştu.

Füle, Avrupa Komisyonu olarak Kuzey ve Güney Kıbrıs arasında ticareti düzenleyen Yeşil Hat Tüzüğü, AB Mali Yardım Programı ve AB'nin hazırladığı ancak hayata geçirilemeyen Direkt Ticaret Tüzüğü'nden Kıbrıslı Türklerin daha çok yararlanabilmesi için çok çalıştıklarını anlatarak, her iki toplumun temsilcileri ile “Yeşil Hat Tüzüğü'nden tam olarak yararlanabilmenin yollarını'' görüştüğünü dile getirdi.

-''AB kendi rolünü değerlendiriyor''-

Komisyon'un Kıbrıs sorunundaki üstlenebileceği rolü gözden geçireceğini belirten Füle, ''Avrupa Birliği, daha etkin bir şekilde taraflara kapsamlı çözüm yolunda yardımcı olabilmek için kendi rolünü değerlendiriyor'' dedi.

Kıbrıs Rum yönetiminin AB dönem başkanlığının müzakereleri olumsuz yönde etkileyeceği algılamasının yanlış olduğunu da savunan Füle, ''Tam aksine, politikacılar için olumlu bir seyre çevrilmesi yönünde bir fırsattır. Bu geri gelmem için de bir nedendir'' diye konuştu.

''Kıbrıs müzakerelerinin ileri götürülebilmesi için nasıl bir yöntem öngördüğünün'' sorulması üzerinde Füle, ''Tüm seçenekler masadadır. Her iki lider de bana kapsamlı bir çözüme bağlı kaldıklarını söyledi.  Kıbrıslı Rum lider tarafından dönem başkanlığı sürecinde dahi Kıbrıslı Türk liderle bire bir görüşmeden yana olduğunu açık bir şekilde bana ifade edilmiştir. Hemen hemen aynı bağlılığı Eroğlu'ndan da aldım'' ifadelerini kullandı.

Füle, adaya ziyaret amacının, görüşmelerin formatını tartışmak olmadığını, taraflara diyalog fırsatını kaçırmamaları gerektiğini anlatmak için geldiğini söyledi.

-Türkiye ve AB müzakereleri-

Türkiye'nin AB müzakereleri sürecinde yeni fasılların açılma olasılığının sorulması üzerine de Füle, Türkiye konusunda oluşturulacak ''olumlu gündemin'' önemine vurgu yaptı.

Füle, 3 hafta önce 3. fasılda Temel Özgürlük ve Adalet ile ilgilenecek Çalışma Grubu'nu oluşturduklarını kaydederek, bunun, ''Türkiye'deki reformlara AB'nin gösterge olmaya devam ettiği'' anlamı taşıdığını ifade etti. 

Yeni seçimlerden sonra Türkiye'nin AB üyeliğine farklı açılardan bakılabileceğini kaydeden Füle, ''Her iki taraftaki endişeyi gidermek için (fasıllarla ilgili) listenin genişletilmesinin en iyi yöntem olduğuna inanıyorum'' dedi.

Kıbıs Rum tarafında Şubat 2013'te yapılacak başkanlık seçimlerinin AB dönem başkanlığını etkilemeyeceği görüşünü de aktaran Füle, küçük ülkelerin AB dönem başkanlıklarının daha başarılı geçtiğini söyledi.

KKTC'de Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı ve Başbakan İrsen Küçük, anamuhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu, Rum tarafında ise Rum lider Dimitris Hristofyas başta olmak üzere bir dizi temaslarda bulunan Füle, bu gece Kıbrıs'tan ayrılacak.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • levent 11 yıl önce Şikayet Et
    essek olursanız bınen bulunur. sız ab olarak yunan ı rum u beslemeye devam edın - adamlar mılyarlarca euro nun ustune yattılar her yıl daha da ısterız dıyorlar - eee ne demısler sen essek olursan sırtına bınecek bırılerı bulunur
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Murat Kurum'dan BAYKAR'a sürpriz ziyaret: Bugün yeni çok şey öğrendim...
Uzmanından bomba iddia! Türkiye petrol üretiminde Orta Doğu ülkelerine ortak olacak