Balkanlar'da bunaltıcı sıcaklıklar

Balkanlar'da son haftalarda etkili olan aşırı sıcaklardan bunalan halk, denize ve nehirlere girerek serinlemeye çalışıyor.

Balkanlar'da bunaltıcı sıcaklıklar
Balkanlar'da bunaltıcı sıcaklıklar
GİRİŞ 21.06.2012 16:04 GÜNCELLEME 21.06.2012 16:04

Balkan ülkelerinden Bosna-Hersek'te son yılların en sıcak günleri yaşanıyor. Hava sıcaklığı son günlerde Saraybosna'da 36, Mostar'da 40, Banya Luka'da ise 37 derece olarak ölçüldü. Saraybosna'da sıcaktan bunalan insanlar başkentin en önemli mesire alanlarından Bosna nehrinin doğduğu Vrelo Bosne'de vakit geçirirken, özellikle gençler ve çocuklar Ilıca semtinden geçen Zeljeznica nehrinde serinledikleri görüldü. Hersek bölgesinin en önemli kenti olan Mostar'da ise son yılların en etkili sıcakları yaşanıyor.

Hava sıcaklığının yaklaşık 40 derece olarak ölçüldüğü Mostar'da halk, serin ve temiz suyuyla ünlü Neretva Nehri'nde yüzerek vakit geçiriyor. Banya Luka kentinde de aşırı sıcaktan bunalar, kentin ortasından geçen Vırbas Nehri kenarındaki kafelerde oturarak serinlemeye çalışıyor. Bosna-Hersek'in kuzey doğusundaki Bihaç'ta ise Avrupa'nın "en temiz" suyu unvanını elinde bulunduran Una Nehri'nde son günlerde rafting yapanların sayısında artış olduğu bildirildi. Bosna'nın doğusundan geçen Drina Nehri'nde ise aşırı nemden dolayı nehrin üstünü kaplayan bulut tabakası dikkati çekti.

Son yılların en etkili sıcaklarının yaşandığı bir başka Balkan ülkesi olan Karadağ'da, özellikle halkın ve turistlerin, Adriyatik sahillerindeki Ulçin, Budva, Bar ve Hersek Novi kentlerinin plajlarında denize girerek vakit geçiriyor.   

Sırbistan'da ise hava sıcaklıklarından bunalan insanlar, başkent Belgrad'dan geçen Tuna ve Sava nehirlerinde yüzdükleri ve nehir kenarındaki kafelerde serinlemeye çalıştıkları görüldü. Sırbistan'ın Sancak bölgesinin en büyük kenti Novi Pazar'da da sıcaktan bunalanların önemli kısmı Peşter Yaylası'na çıkarak vakitlerini değerlendiriyor.   

Balkan ülkeleri arasında denizi ve gölü olmayan ender ülkelerdin biri olan Kosova'da ise bunaltıcı sıcaklar halka zor anlar yaşatıyor. Hava sıcaklığının 35 derece olarak ölçüldüğü Priştine'de aşırı sıcaklardan dolayı yaşlı ve çocuklar, gündüz vakitleri evlerinde kalmayı tercih ediyor. Aşırı sıcaklara aldırış etmeyerek dışarı çıkan çocukların ise çeşme ve parklardaki sularla serinlemeye çalışmaları dikkati çekti.   

Hırvatistan'da ise aşırı sıcaklardan etkilenenler, Dalmaçya kıyılarındaki Dubrovnik, Split ve Makarska plajlarında denize girmeyi tercih ediyor.    

Aşırı sıcakların etkili olduğu Makedonya'da ise başkent Üsküp'te özellikle çocukların kentin ortasından geçen Vardar Nehri'ne girdikleri görüldü. Ülkenin en önemli gölü olan Ohri'yi tercih edenler ise göl kenarındaki kafelerde oturarak aşırı sıcakların etkisinden kurtulmaya çalışıyor.   

Meteoroloji yetkilileri, aşırı sıcakların pazar günü etkisini kaybedeceğini ve bölgenin yağışlı bir havanın etkisi altına gireceğini kaydetti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Seçim sonrası ilk kabine toplantısı! İşte masadaki 4 kritik başlık! Gözler Erdoğan'da
Tarih verip yalvardılar: Türkler geliyor, acil bizi tanıyın...