Dünyanın merak ettiği 'Müslüman Kardeş'

Mısır'da ilk defa halk kendi istediği başkanını seçti. Şimdi dünyanın gözü, yeni seçilen 'Müslüman Kardeşler'in adayı Muhammed Mursi'nin üzerinde.Peki Mursi kim ?

Dünyanın merak ettiği 'Müslüman Kardeş'
Dünyanın merak ettiği 'Müslüman Kardeş'
GİRİŞ 25.06.2012 11:53 GÜNCELLEME 25.06.2012 13:23
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Betül Yurtseven'in haberi

Mısır, tarihinde ilk kez sivil cumhurbaşkanını seçti. Müslüman Kardeşler'in adayı ve Hürriyet ve Adalet Partisi'nin lideri Muhammed Mursi, artık Mısır'ın cumhurbaşkanı. Tahrir devriminden sonra, Mısır'daki en güçlü Mübarek rejimine muhalifi grup olan Müslüman Kardeşler'in başa gelmesi bekleniyordu. Seçimin 1. turunda, Müslüman Kardeşler'e yakın ve favori adaylardan biri olan Abdülmünim Ebu'l el-Futuh elendi. Seçimin kurallarına göre, hiçbir aday % 50'lik oy oranına ulaşamazsa, en çok oy alan ilk 2 aday seçimin 2. turunda yarışacaktı. 2. tur geçtiğimiz Pazar günü gerçekleşti. Seçimin resmi sonuçları da dün açıklandı.

Şefik'in seçilmesi halinde gençlerin kefenleri hazırdı

Uzun bir süre seçim sonuçlarında hile yapılacağı düşünülüyordu. Askeri yönetimin, diğer aday olan Hüsnü Mübarek'in adamı Ahmet Şefik'i başa getirmeye çalışacağına dair şüpheler vardı. Bu şüphelerin ardından, Mursi'nin başkanlığının ilan edilmesi halkta büyük coşkuya neden oldu.  Sonucun ilanından sonra halk meydanlara akın etti. Tahrir başta olmak üzere , İskenderiye ve Kahire meydanlarında yüzbinler sevinç gösterileri yaptı. Birbirinden farklı  protesto hazırlıklarıyla Tahrir'de bekleyen Mısırlılar, Ahmet Şefik'in seçilmesi halinde kefenlerinin yanında olduğunu, ölmeye hazır olduklarını söylüyorlardı. 

Kimdir bu Müslüman Kardeş?

Yeni Mısır cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, 1951 yılında Mısır'da doğdu. 1975 yılında Kahire'de mühendislik eğitimine başladı. 1982'de doktorasını yapmak için ABD'ye gitti. 1985 yılına kadar Güney Kaliforniya Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak çalıştı. 1985'te yurduna, Mısır'a döndü ve Zazazig Üniversitesi'nde öğretmenliğe devam etti. 2000 yılında politikaya atıldı ve mecliste bağımsız milletvekili olarak görev aldı. Müslüman Kardeşler hareketine yakın olan Mursi, Hüsnü Mübarek döneminde bu hareketin mecliste temsili yasak olduğu için 2011 yılına kadar bağımsız kaldı. 2011'de başlayan halk hareketinden ve Hüsnü Mübarek'in devrilmesinden sonra, Hürriyet ve Adalet Partisi'nin başkanlığını üstlendi. Mursi, cumhurbaşkanlığı seçimlerine aday oldu ve 2. turda Mısır Cumhurbaşkanı oldu.

Bundan sonra neler olabilir?

Mısır'da Askeri Konsey, seçimin 2. turu yapılırken cumhurbaşkanının görevleri ile ilgili "müdahaleci" yeni düzenlemeler yaptı. Bu düzenlemelere göre, cumhurbaşkanı ordunun işlerine karışamayacak, askeri atama yapamayacak, askeri emekliliklere müdahale edemeyecek ve askerlerin işlerine son veremeyecek. Cumhurbaşkanını seçerken böyle bir açıklama yapılması, halkta büyük tepkiye neden oldu. Halk günlerce Tahrir Meydanı'nda sabahladı. Dün yeni cumhurbaşkanının ilan edilmesinden sonra, Muhammed Mursi halka başkan olarak ilk konuşmasını yaptı. Konuşmasının başında askerlere selam gönderen  Mursi'nin bu davranışının daha sonraki siyasetine yön vereceği düşünülüyor. Mursi'nin, elinden alınan demokratik yetkileri için askeri cuntayla mücadele etmesi bekleniyor. Ancak, baştaki bu uzlaşmacı konuşması, Mursi'nin en azından görevinin ilk zamanlarında, rejimle çatışmaktan uzak duracağı izlenimini doğurdu. Mısır halkının, seçtikleri cumhurbaşkanının rejimle hesaplaşmasını ertelemesine ne kadar izin vereceği ise bir başka merak konusu. Önümüzdeki haftalar, Mısır'daki değişimin ne yönde olacağına ayna tutacak.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 14
  • turgut sağlam 11 yıl önce Şikayet Et
    mısırınşu andaki durumu. aynı 2002 de ak parti nin başa geldiği gün gibi..askerler orda vesayet altına almış herşeyi..mursi ise, aynı tayyip erdoğan gibi ilk başlarda kriz oluşturmayacak..ancak yıllar geçtikçe ordaki askeri cunta da türkiyedeki gibi çökmeye başlayacak..inşallah mursi başarılı olur..yoksa "siyonizm" mısırı sömürür..evet her kötülüğün sorumlusu siyonizm değildir,biz müslümanların çok eksiği var amma, dünyanın baş belası siyonizmdir..
    Cevapla
  • Tezel Yorumluyor 11 yıl önce Şikayet Et
    ittihadı islam olmadan, tam bir ittifak olmadan mısır da suriye de düzelmez. çünkü bu ülkelerde hala çok derin yapılar var. bunlar istedikleri zaman yönetime el koyabiliyor, halklarını katledebiliyor. bunu ancak ittihadı islam engeller. kelimede kalmasın ittihadı islam, ortak islam barış gücü olacak, ortak kararla bir ülkeye yaptırım uygulanacak, zorda olan ülkelere maddi manevi yardım yapılacak. bu güç birliği kurulmalı. afaki, zor bir şey söylemiyorum. kolay olanı, makul insanların birleşmesini söylüyorum. zor olan iyilerin ayrılığıdır, kolay olan iyilerin ittifakıdır.
    Cevapla
  • SABIR SABIR 11 yıl önce Şikayet Et
    müslüman kardeşler. ihvan ulmüslimin mısırda ingiliz yanlısı ve batıcı yaşam tarzı yönlendirmelere karşı mısır içinden filizlenen ve kendi bazı kıstasları ile diğer gruplardan ayrı özelliklere sahip bir akım dır. bazıları meshepleri kabul etmiyorlar diye eleştiriyorlar. dini kabuıl etmeyen sistemlerde yaşayan bu eleştirmenlere ancak gülünür. adamın icraatını bir görün ondan sonra yazın. sanki humeyniden bahsediyorlar (onuda rusya getirmedimi irana)
    Cevapla
  • sukru tufek 11 yıl önce Şikayet Et
    taguti cumhuriyet sisteminde siyaset yapmayi biraksin!. iste ellerine firsat gecti. kafir batiyi dinlemeyi birakmalilar. onlarin demokrasi denen utopik rejimini kaldirmali ve bir an once hilafet devletini kurmalilar. ummetin tek cozumu hilafet devletinden gecer. yoksa bu sekilde kafirin kuklasi olmaktan oteye varamayacagiz.
    Cevapla
  • ibrahim 11 yıl önce Şikayet Et
    bıktırdı artık siyonizm yorumcuları. yeter artık ya dünyada başka gruplar başka görüşler başka güçlerde var. her şeyi siyonizme yükleme kolaycılığını bırakın artık. yavaş yavaş birşeyler oluyor, biraz kabullenin artık. daha adamlar yönetime gelmeden başladınız. kaldı ki müslüman kardeşlerin geçmişi ortada. siyonizmin bir başarısı varsa sizde bıraktığı bu intibadır. göklere çıkarmakten vazgeçin artık.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Demirkubbe'den eksiği yok diyerek açıkladı: işte Türkiye'nin Gökkubbesi!
Sürpriz gelişme: Hamas silah bırakma şartını açıkladı