Gazze'de 6 günde 56 ameliyat yaptılar

TİKA'nın desteği ve Filistin Beyaz Eller Derneği'nin işbirliğiyle 23 Haziran'da Gazze'ye giden Yeryüzü Doktorları'nın ilk grubu, şu ana kadar bölgede 56 ameliyat ve 255 muayene gerçekleştirdi.

Gazze'de 6 günde  56 ameliyat yaptılar
Gazze'de 6 günde 56 ameliyat yaptılar
GİRİŞ 29.06.2012 19:33 GÜNCELLEME 29.06.2012 19:33

Shifa ve Avrupa hastanelerinde çalışan tıbbi ekip, yanlarında götürdükleri malzemelerle başarılı ameliyatlara imza attı.

Bezmialem Vakıf Üniversitesi Öğretim Üyesi, Plastik Cerrahi Uzmanı Yard. Doç. Dr. M. Veli Karaaltın, sağ el baş parmağı kopan 6 yaşında bir erkek çocuğa sol ayak ikinci parmağını yaklaşık 8 saat süren bir ameliyatla nakletti. Ayrıca plastik cerrahi ve KBB ekibince yapılan toplam 56 ameliyatın arasında mikrocerrahi yöntemle 6 serbest doku aktarımı, 12 damak yarığı onarımı, treakeal stenoz açılması, total larinjektomi ve boyun disseksiyonu, dil tümörüne komando ameliyatı ve bir günlük yeni doğan bebeğe iki taraflı koanal atrezi açılması operasyonları da yer aldı. 

Her klinikte yapılamayan zorluk derecesi yüksek, donanımlı ve deneyimli ekip gerektiren bu ameliyatların bazıları Gazze'de ilk kez yapıldı. Plastik cerrahi ve KBB uzmanlarından oluşan tıbbi ekip muayene ve ameliyatlarına 2 Temmuz'a kadar devam edecek.

Yeryüzü Doktorları Derneği, Nisan 2000'de uluslararası tıbbi yardım örgütü olarak kuruldu. Dernek, Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA), Afet Yönetim ve Koordinasyon Ofislerinin (UNDAC) eğitim ve tatbikatlarına iştirak ederek, saha operasyonlarında adı geçen kuruluşlara akredite olarak çalışıyor. Bununla birlikte UNICEF, WHO, İslam İşbirliği Teşkilatı, Kızılay ve Kızılhaç Federasyonu gibi devletlerarası kuruluşlarla paydaş olarak projeler yürütüyor. 

Yeryüzü Doktorları ayrıca BM En Az Gelişmiş Ülkeler STK Forumu'nun ev sahibi ülke koordinatörlüğünü de yürütüyor. Kurulduğu günden bu yana 30'a yakın ülkede fakirlik, kuraklık, hastalık, savaş, deprem gibi doğal ve insan kaynaklı afet ve felaketlerin kurbanı olan muhtaç insanlara, insani ve tıbbi yardım götüren dernek, dünya çapında 3 bini aşkın gönüllüsü ile faaliyetlerini sürdürüyor.

Yeryüzü Doktorları Türkiye Yönetim Kurulu Prof. Dr. M. İhsan Karaman'ın başkanlığında, Dr. Kerem Kınık, Prof. Dr. Ethem Güneren, Uzm. Dr. Havva Sula, Eczacı Murat Akbıyık, Uzm. Dr. Yahyahan Güney ve Eczacı Muhammed Karabacak'dan oluşuyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
MHP'den Yeniden Refah açıklaması! Dikkat çeken Milli Görüş çıkışı
Ajandan, Komedyene... İşte Dünya liderlerinin siyasetten önceki meslekleri!