Rum yönetiminden 'Truva atı' iddalarına cevap

Kıbrıs Rum yönetiminin AB işleri bakan vekili Andreas Mavroyiannis, bir gazetecinin ''Rusya'nın AB'deki truva atı mısınız'' yönündeki sorusuna cevap verdi.

Rum yönetiminden 'Truva atı' iddalarına cevap
Rum yönetiminden 'Truva atı' iddalarına cevap
GİRİŞ 02.07.2012 19:09 GÜNCELLEME 02.07.2012 19:09

Kıbrıs Rum yönetiminin AB işleri bakan vekili Andreas Mavroyiannis, bir gazetecinin ''Rusya'nın AB'deki truva atı mısınız'' yönündeki sorusunu, ''Rusya ile iyi ilişkilerimizin olması ve yaşanan ekonomik kriz döneminde bu ülke ile kredi pazarlığı yapmamız truva atı olduğumuz anlamına gelmez'' diye yanıtladı.

Dönem başkanlığı önceliklerini ve programını tanıtmak için AB Konseyi'nde basın toplantısı düzenleyen Mavroyiannis, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, ''Rusya'nın AB'deki truva atı mısınız'' yönündeki sorusuna karşılık Mavroyiannis, ''Rusya ile iyi ilişkilerimizin olması ve yaşanan ekonomik kriz döneminde bu ülke ile kredi pazarlığı yapmamız truva atı olduğumuz anlamına gelmez'' ifadelerini kullandı.

Mavroyiannis, AB'nin de bir dönem Çin'den kredi istediğini hatırlatarak, ''İyi bir Avrupalıyız, güvenilir bir AB üyesiyiz. Birlik kurallarına tam uyuyoruz'' diye konuştu.

Mavroyiannis, Rum bankalarının zora girmesinde, Yunanistan'dan kaynaklanan zararların etkili olduğunu ve bu ülke kaynaklı toplam risklerinin 23 milyar avroyu bulduğunu belirtti.

Türkiye ile ilgili soruları da cevaplandıran Mavroyiannis, Ankara'nın, Suriye politikasından bazı endişeleri olduğunu dile getirdi.

Mavroyiannis, ''AB dönem başkanlığı pozisyonumuzdan daha derine inip ulusal pozisyonumuzu açıklamak gerekirse Türkiye'nin Suriye politikası nedeniyle bazı korkularımız var. Genel olarak Türkiye'nin içeride ve Arap dünyasında demokratik süreçleri Sünni Müslim ajandasını ilerletmek için kullandığı korkusunu taşıyoruz'' dedi.

Mavroyiannis, Suriye söz konusu olduğunda, Türkiye'nin ''önemli bir faktör'' olduğunu belirterek, bu konuda Ankara ile birlikte çalışma yollarını arayacaklarını kaydetti.

Rum kesiminin Akdeniz'de tek yanlı petrol ve doğalgaz çıkarma çabalarını da değerlendiren Mavroyiannis, ''Türkiye'nin bu konudaki görüşlerini hiçbir ülke ya da uluslararası kuruluş dayanaklı bulmadı. Türkiye'nin tehditlerini küçümsüyor değiliz ama ne yaparsak yapalım Türk tehdidi olacak. Bulduğumuz kaynaklar nihayetinde AB'nin enerji güvenliğine katkı sağlayacak. Bu kapsamda Türkiye de dahil bölgedeki ortaklarla yapıcı işbirliği alanı her zaman mevcut'' dedi.

Mavroyiannis, liyakate ve sıkı şartlara bağlı olarak AB'nin genişleme dosyalarını ilerletmek istediklerini bildirdi.

Mavroyiannis, ekonomik krizdeki küçük ve Brüksel'den uzak bir ülke olarak hadlerini bildiklerini, mütevazi ve iddialı bir dönem başkanlığı hedeflediklerini ifade etti.

 

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Erdoğan sinyali vermişti! Cezası 10 katına çıkıyor
İBB'nin metro beceriksizliğinde yeni adres: Tam 5 gündür kapalı!