Meksika'da PRI 71 yıl sonra geri döndü

Meksika'da geçen pazar günü yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminden muhalefetin adayı Enrique Pena Nieto 71 yıl sonra partisini iktidara taşıdı.

Meksika'da PRI 71 yıl sonra geri döndü
Meksika'da PRI 71 yıl sonra geri döndü
GİRİŞ 02.07.2012 22:40 GÜNCELLEME 02.07.2012 22:40
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Kurumsal Devrimci Parti PRI'nin adayı eski eyalet valisi Enrique Pena Nieto Meksika'nın yeni cumhurbaşkanı olmaya hak kazandı. Şu ana kadar oyların üçte ikisinden fazlasının sayıldığı ve buna göre 45 yaşındaki avukat Pena Nieto'nun yüzde 38 dolayında oy çoğunluğuna ulaşarak sandıktan lider olarak çıktığı ifade ediliyor. Onu takip eden sol kesimin adayı Andres Manuel Lopez Obrador'un oylarının ise yüzde 33 dolayında kaldığı belirtiliyor. Seçim öncesi yapılan anketlerde Pena Nieto'nun daha fazla oy alacağı öngörüsünde bulunulmuş ve iki aday arasındaki oy frakının yüzde 10' ulaşabileceği ifade edilmişti. 80 milyon seçmenin bulunduğu Meksika'da cumhurbaşkanlığı seçimine katılım oranı yüzde 61 dolayında kalmıştı.

Kurumsal Devirmci Parti PRI Meksika'da 71 yıl tek başına iktidarda kalmıştı.

Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile eşgüdümlü olarak yapılan parlamento seçimlerinde ise resmi olmayan ilk sonuçlara göre PRI'nin meclis senatolarında mutlak çoğunluğu sağlayamadığı bildiriliyor. Bunun da, Pena Nieto'nun istihdam piyasasının liberalleştirilmesi, vergi gelirlerinin artırılması ve bir kamu kuruluşu olan petrol şirketi Pemex'in özelleştirilmesi gibi hedeflerin bulunduğu reform programını uygulamaya koymasını zorlaştıracağı dile getiriliyor.

"Halk iktidar değişikliği dedi"

Meksika'nın başkenti Meksiko City'deki parti merkezinde yapılan kutlamalar sırasında konuşan Pena Nieto, "Meksikalılar partimize ikinci bir şans verdi, bunun değerini bilecek ve bu doğrultuda sonuçlar ortaya koyacağız" dedi. Meksika halkının iktidar değişikliği yönünde karar verdiğini belirten Pena Nieto, piyasa ekonomisi ve serbest ticaret odaklı ekonomi politikalarının sürdürüleceğini, ancak sosyal önlemlerin de ihmal edilmeyeceğini vurguladı.

Nieto'nun partisi Kurumsal Devrimci Parti PRI ülkeyi 200 yılına kadar 71 yıl boyunca tek başına yönetmiş ve 2000 yılındaki seçimlerde Milliyetçi Eylem Partisi PAN Partisi'nin adayı Los Pinos'un cumhurbaşkanı seçilmesiyle iktidara veda etmişti. Partinin 71 yıllık iktidarı yolsuzluk, seçim hileleri, baskı ve kayırmacılıkla birlikte anılıyor. Pena Nieto, zafer konuşmasında vatandaşların bu yöndeki endişelerini gidermeye çalışarak, "Suçla olan mücadelemiz devam edecektir. Şiddetin azaltılması ve tüm Meksikalıların yaşamının güvenliği için yeni bir strateji uygulayacağız" sözlerini kullandı. Uyuşturucu çeteleri ile mücadele ve yolsuzluk Meksika'nın en önemli sorunları arasında gösteriliyor.

KAYNAK: ALMANYANIN SESİ
YORUMLAR 1
  • muhalif 11 yıl önce Şikayet Et
    tırstım. bu beyefendinin gülümsemesi mi acaba??? bence hiç gülmeye çalışmasın. "görün size neler edeceğim" der gibi aynı :(
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Trabzonspor - Fatih Karagümrük! CANLI
AK Partili Bölük, AKPM'de parlamenterlerin yüzüne söyledi: Seyirci mi kalacağız?