Çin, çok sayıda Uygur'u hapiste tutuyor

Uluslararası Af Örgütü, Çin hükümetinin üç yıl önce Doğu Türkistan'da işlediği insan hakları ihlallerinden söz etmeye kalkan Uygurları hala susturmaya çalıştığını bildirdi.

Çin, çok sayıda Uygur'u hapiste tutuyor
Çin, çok sayıda Uygur'u hapiste tutuyor
GİRİŞ 07.07.2012 00:07 GÜNCELLEME 07.07.2012 00:07
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Örgüt, yaklaşık 200 kişinin öldüğü olaylardan sonra "kaybolan" çok sayıda kişinin hala yargılanmadan cezaevinde tutulduğunu bildiriyor. Örgüte göre cezaevindeki Uygurların rakamı yüzlerce kişi olabilir.

Uluslararası Af Örgütü'nün raporuna göre, cezaevindeki yakınları hakkında bilgi almak isteyenler de Çinli yetkililer tarafından tehdit ediliyor.

Çin'in güneyinde bir fabrikada göçmen bir Uygur işçinin Çinliler tarafından öldürülmesinin ardından yetkililerin bir şey yapmadığını savunan Uygurlar, Temmuz 2009'da Doğu Türkistan'ın başkenti Urumçi'de ayaklanmıştı. Öfkeli Uygur çeteleri, Doğu Türkistan'a sonradan yerleşen ve önceki olaylarla ilgisi olmayan Han Çinlilerine saldırmış, ancak bölgeye hızla sevk edilen polis tarafından geri püskürtülmüştü.

Uygur İnsan Hakları eylemcileri ayaklanmanın bölgede istenmeyen Çin işgaline tepki olduğunu savunuyor ve Pekin hükümetini, bölgeye Han Çinlileri yerleştirerek bir "kültürel soykırım" işlemekle suçluyor.

Urumçi'de yaşanan ayaklanmanın ardından, Doğu Türkistan'da sıkı güvenlik önlemleri alındı. Uluslararası Af Örgütü'ne göre Uygurlar rastgele tutuklandı.

Çinli yetkililer, Urumçi'deki güvenlik bütçesini arttırırken kente 40 bin kadar da güvenlik kamerası yerleştirdi. Tutuklananlardan yaklaşık 12 kadarı  idam cezasına çarptırıldı, bazılarının cezaları infaz edildi.

KAYNAK: AMERİKANIN SESİ
YORUMLAR 1
  • okan uzun 11 yıl önce Şikayet Et
    yapana yapmak. bu olaylari durdurmak icin butun cin resturantlarina saldirin camlarini kirin yakin her yerde kus lastigiyle vurun ikincisi turkiyede cin konsulusluguna saldirin bak nasil hapisden cikariyor insanlari gerekirse pakistandan atom alip cicari yoldan cine sokup baskenti yok etmek en mantikloi is.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Rusya'dan S-500 açıklaması! Tarih verdiler
Yine aynı manzara! PKK destekçisi DEM Partililer İstiklal Marşını okumadı...