Lordlar kamarası reformu askıda

İngiltere'de 'Lordlar'ın atanarak değil, seçilerek görev yapmasını öngören Lordlar Kamarası reformu, tartışmalar üzerine askıya alındı.

Lordlar kamarası reformu askıda
Lordlar kamarası reformu askıda
GİRİŞ 12.07.2012 14:42 GÜNCELLEME 12.07.2012 14:54

İngiliz Parlamentosu'nun üst kanadı Lordlar Kamarası'na önceki yıl seçilen ve görevine devam eden ilk Kıbrıslı Türk olan Liberal Demokrat Partili Barones Meral Ece, AA'ya konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Mensubu olduğu ve koalisyon hükümetinin küçük ortağı durumundaki Liberal Demokrat Parti'nin önerisiyle gündeme gelen reformla ilgili Barones Ece, yaklaşık 100 yıldır Liberal Demokratların, demokratik olarak seçilmiş bir Lordlar Kamarası istediğini söyledi.

İngiltere'deki koalisyon hükümeti, Lordlar Kamarası reformunun yasalaşması için zaman sınırlaması getirilmesine ilişkin dün oylama yapacakken, bu oylama iptal edilmişti. Muhalefetteki İşçi Partisi ile koalisyonun büyük ortağı Muhafazakar Parti'den yaklaşık 100 milletvekili, yasa tasarısının daha fazla tartışılması gerektiğini savunarak, oylamaya karşı çıkmıştı.

Reforma ilişkin kanun taslağının 9 ay boyunca, farklı siyasi partilerden milletvekilleri ve lordlar arasında tartışıldığını belirten Barones Ece, bunun sonucu olarak da konunun, yasa tasarısı olarak Kraliçe 2. Elizabeth'in parlamentodaki konuşmasında yer aldığını anımsattı.

"Liberal Demokratlar, bu toprakların ve ülkenin kanunlarını yapanların, halk tarafından seçilmesi gerektiğini savunuyor" diyen Ece, Lordlar Kamarasının çoğunluğunun seçilmiş üyelerden oluşması, küçük bir kısmının ise tecrübe, cinsiyet ya da çeşitlilik gibi nedenlerle atanması gerektiğine inandığını ifade etti.

Lordlar Kamarası'nda Anglikan Kilisesi piskoposları için yer ayrılmış olmasına karşı çıkan Ece, "Bu sayı şimdi 26, reform yapılırsa 12 olacak. Seküler bir parlamentoya ihtiyacımız olduğuna inanıyorum" dedi.

Avam Kamarası'nda dün yapılması planlanan oylamanın iptal edilmesiyle, konu Eylül ayındaki yeni yasama yılına kadar askıya alınmış oldu. İngiltere Başbakanı David Cameron'ın bu süre içerisinde, partisindeki muhalif milletvekillerini ikna etmeye çalışması bekleniyor.

Barones Ece, reforma karşı çıkan Muhafazakar Parti milletvekillerinin çoğunun yasayı istemediğini, ancak bir çoğunun da koalisyon hükümetinden mutsuz olduğunu kaydetti. Ece, "Muhafazakarlar, Liberal Demokratların hükümet üzerindeki etkisinin fazla olduğuna inanıyor. Ancak genel seçimde oyların çoğunluğunu alamadıklarını unutuyorlar" diye konuştu.

Meşruiyet ve güç tartışması

Tarihi 14'üncü yüzyıla dayanan Lordlar Kamarası, milletvekillerinden oluşan Avam Kamarası'nın teklif ettiği tasarılar yasalaşmadan önce, bu yasa tasarılarını inceleyerek, değiştirebiliyor.

Lordlar Kamarası'nda bulunan 826 üyenin birçoğu, başbakanın ya da siyasi parti liderlerinin tavsiyesiyle atanıyor. 826 kişi arasında, 26 Anglikan Kilisesi piskoposu ve "veraset yoluyla" burada bulunan 92 üye de yer alıyor.

İngiliz hükümeti, mevcut kamaranın seçilmiş üyelerden oluşmadığı için demokratik olmadığını ve reforma ihtiyacı olduğunu savunuyor. Ülkedeki, üç büyük siyasi parti de 2010 yılındaki genel seçim parti programlarında, Lordlar Kamarası'nın reforma tabi tutulması vaadinde bulunmuştu.

Yeni düzenlemeyle, Lordlar Kamarası isminin korunarak, üye sayısının 826'dan 450'ye indirilmesi, üyelerin 5'te 4'ünün seçilmiş olması ve 15 yıldan fazla görev yapmamaları amaçlanıyor.

Yeni yasa tasarısına göre, lordların yılda yaklaşık 45 bin sterlin kazanarak, milletvekillerinin yıllık yaklaşık 66 bin sterlinlik maaşlarından daha az bir ücret almaları planlanıyor.

Reforma karşı çıkan milletvekillerinin birçoğu, seçilmiş Lordların "milletvekilleri üzerinde daha fazla meşruluk kazanacağını ve güç sorunu yaşanacağını" savunuyor.

Muhalefetteki İşçi Partisi ise, reformun daha fazla tartışılması gerektiğini kaydediyor. İşçi Partisi lideri Ed Miliband, reformu destekliyor ancak konunun öncelikle Birleşik Krallık genelinde referanduma sunulması gerektiğini savunuyor.

İngiliz hükümeti, Lordlar Kamarası seçiminin ilk bölümünün ülkede bir sonraki genel seçimin olacağı 2015 yılında yapılmasını istiyor. Tasarının, gelecek yıl Mayıs ayına kadar yasalaşması hedefleniyor.

İngiltere'de Lordlar Kamarası'nın reforma tabi tutulması ise yeni bir öneri değil. Geçen yüzyıl boyunca ülkede göreve gelen birçok hükümet konuyu gündeme taşımıştı. İşçi Partisi de 1999'da, veraset yoluyla Kamara'da bulunan lordların büyük bir kısmının çıkartılmasını sağlamıştı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Biden ve eski ABD başkanlarının katılacağı bölgede olağanüstü güvenlik önlemleri alındı
EYT düzenlemesinden en çok faydalananlar SSK’lı çalışanlar