Araplar Ramazan'a vaaz klipleriyle giriyor

Mübarek Ramazan ayına sayılı günler kala, Arap dünyası Ramazan için vaaz klipleri hazırladı. Klipler Araplar arasında büyük ilgi görüyor.

GİRİŞ 16.07.2012 13:14 GÜNCELLEME 16.07.2012 13:32

Suudi Arabistanlı ünlü alim Selman el-Avde'nin Youtube'da yayımlanan klipleri bir hafta içerisinde milyonlarca kişi tarafından izlendi. Avde, amaçlarının insanlara ders vermek değil onları dolaylı yollardan iyilik yapmaya teşvik etmek olduğunu söyledi.

Avde, Youtube'da vaaz klibi yayımlamanın çağın ve insanların yaşam şartlarına daha uygun olduğunu ifade ederken, bu kısa kliplerle insanları bilinçlendirdiklerini ve onları iyiliğe yönlendirdiklerini dile getirdi.
Avde'nin Youtube'da şu ana kadar 2 klibi yayımlanmış olmasına rağmen, "Evet, değişiyorum" adını taşıyan ilk klibi bir hafta içerisinde 1 milyon 200 bin kişi; "Özür dilerim" adlı klibi ise ilk 3 gün içerisinde 1 milyon kişi tarafından izlendi.

Avde, "Özür dilerim" klibinden bahsederken, "Bu klipte Arap insanına özür dilemenin önemini ve bunun bir kültür olarak yeniden canlandırılması gerektiğini anlatmaya çalıştım. Özür dilemek evrensel bir kültürdür, Japon imparatoru, Nixon ve Clinton halklarından özür dilemiştir. Eski Tunus Cumhurbaşkanı Zeynel Abidin Bin Ali de yaptığı son konuşmasında Tunus halkından özür dilemişti" dedi.

Avde'nin internette yayımlanan klipleri özellikle Arabistan, Körfez ülkeleri, Mısır, Libya, Sudan, Amerika, Kanada gibi ülkelerde büyük rağbet görüyor. Klibi seyreden insanlar sosyal iletişim sitelerinde eşlerinden, annelerinden, babalarından ve diğer tanıdıklarından özür dilediklerini beyan eden yazılar yazıyor.
Suudi Arabistan'daki ünlü alimlerden Avde, "1980'li yıllarda Arabistan'da İslami uyanışın liderliğini yapan bir isim" olarak tanınıyor. Avde, 1980'lerin sonu ile 1990'ların başlarında kasetlerle, şimdilerde ise televizyon programları ve internet üzerinden vaazlarla halka ulaşıyor.

Bu arada, Arap dünyasındaki birçok alimin vaaz kliplerinin büyük ilgi görmesinden dolayı, Ramazan ayında klip çekmek için kolları sıvadıkları belirtildi. Kuveytli düşünür Tarık Suveydan'ın ve Aid el-Karni'nin de, vaaz klipleri için prodüksiyon şirketleriyle anlaştıkları ifade edildi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Süresiz nafakayla ilgili dikkat çeken emsal karar!
Ebu Ubeyde: “Düşman Gazze'nin kumlarına saplanmış durumda”