Mısırlılar taleplerini graffiti ile ifade ediyor

Duvar yazısı ya da diğer adıyla 'graffiti', Tahrir Meydanı'nda bulunan tüm binaların duvarlarını süsleyen bir sanat olmaktan öte, Mısır halkının taleplerini dile getirdiği bir araç haline geldi.

Mısırlılar taleplerini graffiti ile ifade ediyor
Mısırlılar taleplerini graffiti ile ifade ediyor
GİRİŞ 05.08.2012 12:28 GÜNCELLEME 05.08.2012 12:28

Amerikan Üniversitesi Sosyoloji Profesörü Said Sadık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Graffiti, protestocu gruplar ve muhalifler tarafından görüşlerini ifade etmek amacıyla uzun süredir kullanılan bir yöntemdi. Ancak Mısır'da yaşanan devrim ve geçiş sürecinde daha geniş yankı buldu'' diye konuştu.

Kamuoyunu harekete geçirmek için mevcut siyasi, ekonomik ve toplumsal durumu, duvara yazılan kısa bir yazı ya da resimle ifade etmenin daha kolay bir yol olduğuna işaret eden Sadık, ''Örneğin elektrik kesintisi, duvara çizilen kesik bir kablo resmi, su kesintisi duvara çizilen bir musluk resmi ile ifade ediliyor'' dedi.

Mısır halkının yüzde 40'tan fazlasının okuma-yazma bilmediğine işaret eden Sadık, graffitileri bir nevi ''halk basını'' olarak niteledi.

Mısırlı graffiti çizeri Muhammed el-Muşir de graffitinin gerek siyasi gerek toplumsal olarak sokağın nabzını tuttuğunu ifade etti.

Ramazan Bayramı'ndan hemen sonra Mısır'daki ilk graffiti okulunu açmayı planladıklarını belirten Muşir, graffiti sanatının bir protesto sanatı olduğunu ve doğasında mutlak özgürlüğün saklı olduğunu sözlerine ekledi.

Mısır'da son yıllarda yaşanan toplumsal öfke hali ve siyasi tıkanıklıklar, 25 Ocak Mısır Devrimi'ne kadar duvarlardaki yazı ve resimlerle ifade edilmişti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
YRP Genel Başkan Danışmanı Mollaismailoğlu'ndan Cumhur İttifakı çağrısı!
Murat Kurum paylaştı! Uğur Işılak'tan yepyeni seçim şarkısı! Sosyal medyayı salladı