Clinton Güney Afrika'da

Afrika turu çerçevesinde Güney Afrika'ya gelen Hillary Clinton, bu ülkenin Dışişleri Bakanı Maite Nkoana-Mashabane ile ülkenin yürütme başkenti Pretoria'da biraraya geldi.

Clinton Güney Afrika'da
Clinton Güney Afrika'da
GİRİŞ 07.08.2012 14:55 GÜNCELLEME 07.08.2012 14:55

BM Güvenlik Konseyi geçici üyesi olan Güney Afrika, ABD'nin Suriye'de giderek derinleşen kriz konusunda destek istediği ülkeler arasında yeralıyor.

ABD ile Güney Afrika arasındaki bakanlar kurulu seviyesindeki 2. stratejik diyalog kapsamında gerçekleşen görüşmenin ardından açıklamada bulunan Clinton, BM'de Batılı ülkelerce desteklenen inisiyatiflere Güney Afrika'nın destek vermede istekli davranmamasına yönelik ABD kaygılarını ön plana çıkarmaktan kaçındı.

Clinton ''Kriz ve fırsatlar ortaya çıktığında birlikte üstesinden gelmemiz gereken sorunlar olur. Bu konuların tamamında her zaman anlaşamayız. Bazen dostlar arasında olduğu gibi fikir ayrılıkları olur''diye konuştu.

Güney Afrika, BM Suriye özel temsilcisi Kofi Annan'ın barış planına uymadığı gerekçesiyle Suriye'ye yaptırımlar uygulanmasını öngören son BM Güvenlik Konseyi karar tasarısı hakkında yapılan oylamada çekimser oy kullanmıştı.

Clinton ve Nkoana-Mashabane, görüşmeden sonra yaptıkları açıklamada, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Somali gibi Afrika'daki sıcak noktalarda ortaya çıkan sorunlar konusunda işbirliğini artırma sözü verdi.

Nkoana-Mashabane, ''Kıtadaki ortaklar olarak, istikrar, ekonomik büyümeyi teşvik ve güvenlik konularında daha çok şey yapabileceğimize inanıyoruz'' diye konuştu.

Clinton, Güney Afrika'daki temasları çerçevesinde yarın da, ülkenin yasama başkenti Cape Town'da düzenlenecek bir törene başkanlık edecek.

Tören, ABD'nin AIDS inisiyatifi ile Güney Afrikalılara yönelik tedavi uygulamasını içeren yardım programlarının kontrolünün Güney Afrika'ya devredilmesi dolayısıyla düzenleniyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İlkokul öğrencilerinden İsrail destekçisi firmaya protesto! Sosyal medyada gündem oldu
Uyarı yapıldı! Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sesiyle dolandırıcılık girişimi