Almanya'dan Türkler'e vize kolaylığı

Türkiye'de, Almanya Büyükelçiliği'nin uyguladığı Schengen vizesi başvuru sisteminde değişikliğe gidiliyor.

Almanya'dan Türkler'e vize kolaylığı
Almanya'dan Türkler'e vize kolaylığı
GİRİŞ 31.08.2012 15:12 GÜNCELLEME 31.08.2012 15:12

Vize başvurusu yapacak kişiler bundan böyle büyükelçiliğin görevlendirdiği özel şirketin Ankara, İstanbul ve İzmir dışında Bursa, Gaziantep ve Antalya'daki merkezlerine de müracaat edebilecek. Vize için randevu ve şahsi başvuru da gerekmeyecek.

Almanya'nın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Thomas Kurz ve Vize Bölümü Müdürü Wolfgang Schulz, büyükelçilikte basın toplantısı düzenleyerek yeni sisteme ilişkin bilgi verdi.

Thomas Kurz, 3 Eylül 2012 tarihinden itibaren Schengen vizesi için başvuracakların evraklarını iDATA adlı firmanın bürolarına teslim edebileceklerini açıkladı. Firma 3 Eylül'den itibaren Ankara, Bursa, Gaziantep ve İstanbul'da hizmet verecek. Antalya ve İzmir şubeleri ise 1 Kasım'da faaliyete geçecek.

Esasa yönelik değişiklik yok

Kurz, vize başvurularında sadece yöntemin değiştiğini, içerik anlamında değişiklik olmadığını söyledi.

Kurz, "Vize verilmesinde esasa yönelik yenilik yok, usül yönünden değişiklik yapılıyor" diye konuştu. Kurz ayrıca, vize başvurularının özel firma tarafından değil, yine büyükelçilik veya konsolosluklar tarafından değerlendirileceğini kaydetti.

Bundan böyle Schengen vizesi başvuruları için öncesinden randevu alınmasına gerek kalmayacağını söyleyen Kurz, uygulamanın, 3 aya kadar Schengen vizesi talep eden başvuru sahiplerinin başta ziyaret, turistik ve ticari amaçlı seyahatleri için geçerli olduğunu belirtti.

Uzun süreli vize başvuruları, başta aile birleşimi, öğrenci ve çalışma amaçlı başvuruların yine büyükelçilik veya başkonsolosluklara ibraz edilmeye devam edileceğini anlatan Kurz, bu konudaki randevuları iDATA firmasının vereceğini sözlerine ekledi.

Şahsen başvuru ve randevu zorunluluğu aranmayacak

Şahsen başvuru zorunluluğunun ortadan kalktığını anlatan Kurz,başvuru sahibinin vekalet vermesi ile bundan sonra herhangi bir vekil tarafından, başvuru evraklarının teslim edilmesi ve teslim alınmasının mümkün olabileceğini belirtti.

Kurz, vize harcının değişmeyeceğini, şirkete başvuru hizmeti için ise 20 avro ücret ödenmesinin gerekeceğini açıkladı.

Şubeler hafta içi 08:00-18:00, cumartesi günü ise 08:00-12:00 arası hizmet verecek. İlerleyen günlerde telefon danışma hattı da devreye sokulacak ve internet sayfası ile kısa süre sonra da akıllı telefonlar için hazırlanacak bir uygulama ile başvuruların durumu takip edilebilecek.

Kurz, eski vize başvuru sisteminin de devam ettiğini belirterek, özel firmanın hizmetini kullanmak istemeyen başvuru sahipleri için, yine firmadan ücretsiz randevu almak suretiyle Almanya Büyükelçiliği'nin bulundukları bölgeye bakan yetkili vize bölümlerine de başvuruda bulunma imkanının olduğunu söyledi.

Almanya Büyükelçiliği'nin Türkiye'de yılda yaklaşık 130 bin vize veriyor. Bunlardan 100 binini ticari amaçlı vizeler oluştururken, vizelerin yüzde 45'i bir yıl veya daha uzun süreli seyahatler için veriliyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Beşiktaş - Ankaragücü! CANLI
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan İranlı mevkidaşıyla görüştü