'Emeni sorununun çözümü için bağrıma taş da basarım'

Karadeniz Uluslararası Sempozyumu'nda konuşan Azerbaycan Milletvekili Paşayeva, Ermenistan'ın topraklarını işgal etmesi nedeniyle 1 milyon insanın evine dönemediğini, iki ülke arasındaki sorunun çözümü için birçok girişimde bulunulmasına rağmen bir adım bile atılamadığını belirterek "Bu sorunun çözümü için gerekirse bağrıma taş da basarım" dedi.

'Emeni sorununun çözümü için bağrıma taş da basarım'
'Emeni sorununun çözümü için bağrıma taş da basarım'
GİRİŞ 07.12.2012 19:40 GÜNCELLEME 07.12.2012 19:40

Paşayeva, Giresun Üniversitesi tarafından 5'incisi düzenlenen Karadeniz Uluslararası Sempozyumu'na yaptığı konuşmada, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi'nin (KEİPA) 20. yılını kutlamasına rağmen örgütün iyi çalışmadığını söyledi. Bunun da bölgedeki ülkelerin yüzde 70'inin birbirleri ile gerginlik yaşamasından kaynaklandığını ifade eden Paşayeva, "Bu bölge büyük ve önemli. Büyük de bir potansiyele sahip. Eğer bu potansiyeli iyi kullanabilirsek, işbirliğini iyice kurabilirsek bölgedeki devletlerin daha da kalkınması mümkün" diye konuştu.

Ermenistan'ın, Azerbaycan'ın topraklarının yüzde 20'sini işgal ettiğini hatırlatan Paşayeva sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sorunun çözümü için Avrupa Konseyi'nde diğer ülkelerin milletvekilleriyle sık sık tartıştık, çözüm için girişimlerde bulunduk. Ancak Ermenistan, Azerbaycan'ın topraklarını geri vermeyince, göçmenler de evine dönemeyince işbirliği mümkün değil. Toprağınızı işgal eden bir devletle işbirliği kuramazsınız. Bu sorunun çözümü için bağrıma taş da basarım. 'Bu sorunu gelecek nesillere bırakmayalım, gelecek nesil için bunu çözmek daha çok zor olacak' dedim ama, siz bir el uzattığınız zaman o eli tutan bir taraf olmalı. Biz barış istiyoruz. Çünkü topraklarımız işgal altında ve 1 milyon insan evine dönemiyor. Babamın kabrini 20 yıldır ziyaret edemiyorsam, evimi bir defa göremiyorsam, yaşlı insanlar evinde ölmek arzusuyla yaşıyorsa ben nasıl bir gençliğim? Azerbaycan olarak sorunun çözümünü barış adına kabul ettik, 'adım atarız' dedik. Ama Ermenistan tarafı bunu kabul etmiyor. 'Gelin, Karabağ dışındaki göçmenler evlerine dönsün, biz sorunu tartışmaya devam ederiz' dedim. 'Hayır, ya Karabağ'ın özgür cumhuriyet olmasını kabul edeceksiniz, ya da hiç kimse Karabağ dışında toprağına dönemez' denildi. O zaman nasıl adım atarız? Orada Ermenilerde kalsın, yaşasın istiyoruz. Birlikte yaşasınlar istedik ama itiraz edildi. Bu itiraz barış kapısını tamamen kapatmaktır."

Azeri Milletvekili Ganire Paşayeva, birçok gücün Türkiye ile Azerbaycan'ın bölgedeki haklarını elde etmesini istemediğini de söyledi. Paşayeva, "İki ülkenin işbirliğinin artan gücü birçoklarını rahatsız ediyor. Bu sorunların çözülmesi için gençlerin önemli bir görev üstlenmesi gerekir. Biz bölgede barış için çalışacağız. Bütün barış inisiyatiflerini kullanarak barışın neden sağlanamadığını dünyaya daha iyi duyuracağız. Gençler bunları sosyal mekanlarda bile tartışacaklar. Başka türlü bir barışın yapılması mümkün değil" diye konuştu.

Sorunun çözümünün kilit ülkelerinin Türkiye ile Ermenistan olduğunu dile getiren Ganire Paşayeva, "İki ülke arasında da büyük anlamda işbirliği kurulamıyor. Ermenistan'ın iyi komşuluk yapacağı düşüncesiyle özgürlüğünü tanıdığı ilk ülkelerden biri Türkiye. Ama özgürlüğünü kazandığı yıllarda Azerbaycan topraklarını işgal etmekle birlikte Anayasası'na Türkiye'de toprağı olduğu maddesini koydu. Yani iki ülke arasında toprak sorunu var. Ermenistan Türkiye'nin sınırlarını tanımıyor, üstelik sözde Ermeni soykırımını tanıma bildirimi yapıyor" dedi.

Paşayeva, Giresun Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Aygün Attar'ı göreve atanmasından dolayı da kutladı ve plaket verdi. Sempozyum, diğer oturumların ardından değerlendirmeyle son buldu.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Son dakika: Başkan Erdoğan İstanbullulara müjdeyi verdi!
Seçime 2 gün kala Milli Görüş Platformu'ndan 'İslambol' çağrısı: Bütün ümmet sevinecek