Düzce

TÜDER Genel Başkanı Küçük:

17:11 30 Aralık 2015
TÜDER Genel Başkanı Küçük:

"Tüketicilerimizin kredi kartı alırken 'aidatsız kredi kartı' talebinde bulunması gerekiyor. Eğer bunu yapmamışlarsa yönetmelik gereği aidat ödemek zorunda kalacaklardır"

 Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Levent Küçük, yeni yıla girilirken kredi kartı kullanan tüketicilerin aidat kesintisi ile karşılaştıklarında bu durumu tüketici hakem heyetlerine getirmeden önce imzaladıkları sözleşmelerine göz atması gerektiğini belirtti.

Küçük, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 3 Mart 2014'te yürürlüğe giren Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından hazırlanmış yönetmeliğe göre, 3 Ekim 2014'ten itibaren banka kartlarının aidatlarının yasal hale getirildiğini hatırlattı.

Bu yönetmeliğin iptali için dava açıldığını fakat sonuçlanmadığını vurgulayan Küçük, "6502 sayılı tüketicinin korunması hakkındaki kanun içerisinde bankalar tüketicilere, istemeleri halinde aidatsız kredi kartı vermek zorundadır. Dolayısıyla tüketicilerimiz kredi kartı alırken 'aidatsız kredi kartı' talebinde bulunması gerekiyor. Eğer bunu yapmamışlarsa yönetmelik gereği aidat ödemek zorunda kalacaklardır. Yıl sonunda aidat kesintisi yaşadıklarında hakem heyetine gelmeden önce sözleşmelerini kontrol etsinler" dedi.

- "Karşı davalara dikkat"

Tüketici hakem heyetinin karar verdiği andan itibaren 15 gün içinde tekrar tarafların tüketici mahkemesine gitme hakkı olduğunu anlatan Küçük, şöyle konuştu:

"Tüketici mahkemeleri bazen hakem heyetinin verdiği kararın aksi bir karar verebiliyor. Dolayısıyla tüketici hakem heyeti, tüketiciye aidatların ödemesine dair bir karar verdiyse banka da bunu tüketici mahkemesine gönderir. Açılan davada mahkeme bankanın lehine bir karar verdiyse maalesef bu yargılama masrafları tüketiciden talep edilebiliyor. Bu durumla karşılaşan çok sayıda tüketicimiz olmuştu. Böyle durumlarla karşılaşan vatandaşların tüketici derneklerine müracaat ederek hukuksal destek talep almalarını istiyoruz. Bizler de karşı tarafın ileri sürdüğü iddialara, sağlam veriler verebilelim. Maalesef tüketicilerimiz hakem heyetinin aleyhlerine karar vermesi sonucu davayı ve mahkemeyi takip etmiyorlar. Davalar takipsizlik nedeniyle tüketicilerimizin aleyhine sonuçlanıyor."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.