Düzce

Keşmir'in zirvesinde Türk okulu

11:15 23 Mayıs 2016
Keşmir'in zirvesinde Türk okulu

ÖMER ÜRER - VOLKAN BAYRAKTAR - İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı tarafından Himalaya Dağları'na komşu, yaklaşık 2 bin rakımda bulunan Keşmir eyaletindeki dağların zirvesine, Türkiye'den getirilen çelik konstrüksiyon malzemelerle yapılan yetim okulu, verdiği kaliteli eğitimle ülkenin geleceği için umut saçan öğrenciler yetiştiriyor.

Keşmir'de 2005 yılında yaşanan büyük deprem sonrası, bölgeye gelerek yardım faaliyetlerinde bulunan İHH, buradaki yetimlere kol kanat gerebilmek adına partner vakıf olan Hubeyb Vakfı ile proje geliştirerek dağların zirvesinde arazi aldı.

Vakıf yetkilileri, 2007 yılında Türkiye'den çelik konstrüksiyon malzemeleri getirerek hazırlanan alana RARA ismi verilen 3 binadan oluşan okulu kurdu.

Kurulduğundan bu yana eğitimlere aralıksız devam eden okul mezunlar vermeye başladı. Okulda, şu an 164'ü yetim olmak üzere 520 öğrenci eğitimini sürüdürüyor.

İHH tarafından yürütülen "Yetim Gülerse Dünya Güler" projesi kapsamında düzenlenen Pakistan Yetim Günleri etkinliklerine Türkiye'den katılan 18 kişilik ekip de yetim kampüsünde eğitim gören çocukları ziyaret edip, yetimlerin eğitim gördükleri alanları gezerek çocuklara çeşitli hediyeler verdi.

- Kampüs, Türkiye'den getirilen malzemelerle kuruldu

Okulun kuruluşu hakkında bilgi veren İHH Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Kara, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede kalıcı bir çalışma yapmak adına bu projeyi geliştirdiklerini söyledi.

Çeşitli görüşmelerin ardından bölgenin okul ihtiyacı olduğunu tespit edip çalışmalara hızla başladıklarını belirten Kara, "Buranın manevi bir önemi var. Türkiye'den getirilen çelik konstrüksiyon malzemelerle kurulan bir kampüs. Bu ölçekteki ilk kalıcı projemiz budur." dedi.

Okulda hem yetim öğrencilere hem de günübirlik öğrencilere eğitim verildiğini anlatan Kara, şöyle konuştu:

"Burada 164 yetimimizden, 102'si yatılı, 62 yetim öğrencimiz de dışarıdan geliyor. Bu dışarıdan gelenler kız öğrencilerimiz. Burada şu an için yatılı olarak sadece erkek yetimhanemiz var. Bu yüzden kız öğrencilerimiz dışarıdan gelip gidiyor. Toplamda ise öğrenci sayımız 520'dir. Okulun arka kısmında bulunan yeni bir arazi daha aldık. Buraya da kız öğrencilerimiz için yatılı bir alan oluşturacağız. Okulumuz bölgedeki okullar arasında ikinci sırada. İlk sırada ise askeri okul bulunmakta."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.