Düzce

Engelli çocukların parmak izleri "kimlikleri"olacak

16:14 27 Mayıs 2016
Engelli çocukların parmak izleri "kimlikleri"olacak

Düzce Valiliği, İl Emniyet Müdürlüğü ve kentte faaliyet gösteren engelli okullarınca geliştirilen "Kutup Yıldızım Ol" projesi kapsamında kendisini ifade edemeyen engelli çocuklar, alınan parmak izleri sayesinde kaybolduklarında, bilgilerine ulaşılabilecek.

Düzce İl Emniyet Müdürlüğü Kimlik Tespit Şube Müdürlüğüne, aile ve öğretmenleriyle gelen çocukların, kimlik ve iletişim bilgileri formunu doldurduktan sonra parmak izleri alınıp sisteme kaydedildi.

Proje hakkında gazetecilere açıklama yapan Düzce İl Emniyet Müdür Yardımcısı Oktay Özbakır, karşılaştıkları bir olay üzerine projeyi gerçekleştirdiklerini söyledi.

Kocaeli'den Düzce'ye gelen sağır, dilsiz ve kendini ifade edemeyen bir engelli çocuğun kayıp ihbarıyla karşılaştıklarını anlatan Özbakır, şöyle konuştu:

"Toplum Destekli Polis Şube Müdürlüğü ekipleri, Düzce Şehirlerarası Otobüs Terminali'nde sağır, dilsiz ve kendisini ifade edemeyen bir engelli çocukla karşılaştılar. Bunun üzerine parmak izleri alınan çocuğun İzmit'te oturduğu tespit edildi. Adres ve iletişim bilgilerine parmak izinden ulaşabildik. Kaybolan engelli ve kendini ifade edemeyen vatandaşlarımız için hazırlanan bir proje bu. Düzce'de 3 bin kayıtlı engelli çocuğumuz var. Sadece eğitim gören değil, evlerinden çıkamayan, köylerde yaşayan çocuklarımıza da ulaşmak istiyoruz. Bu parmak izleri tüm Türkiye'de görülecek ve ve kaybolan çocuğumuzun ailesine kolayca ulaşılacak." diye konuştu.

Özbakır, ayrıca proje sayesinde alzheimer ve çeşitli hastalığı bulunan vatandaşlar kaybolduğunda da kolaylıkla ailelerine ulaşılacağını sözlerine ekledi.

Uygulamanın faydalı olduğunu belirten Yeşil Düzce Özel Eğitim Uygulama Merkezi Müdürü Dilek Döner Kar da "Kendini anlatamayan ve kaybolan çocuklarımız oluyor. Biz de önlem almak amacıyla bu uygulamaya katıldık. Velilerimiz ilk duyduklarında çok heyecanlandılar. " diye konuştu.

Engelli oğlunun parmak izi işlemlerini yaptıran Arzu Koç ise "Çok iyi düşünülmüş bir proje. Çocuklarımız kaybolduğu zaman gönül rahatlığıyla hemen polisi arayıp bulunmaları sağlanacak. Oğlum hiç kaybolmadı, inşallah da kaybolmaz ama biz tedbir amaçlı parmak izi veriyoruz. Bu sayede içimiz bir nebze de olsun rahat olacak." dedi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.