Düzce

Sigara bıraktıran ot tezgahlara düştü!

12:08 21 Şubat 2018
Sigara bıraktıran ot tezgahlara düştü!

Sigara bağımlılığı ile mücadele, idrar yolu hastalıkları ve öksürük için kullanılan kaldirik otu, Düzce'de köylü kadınların geçim kaynağı oldu.

Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde Hodan, Ispıt otu, Sağırdili, Zıbıt, olarak bilinen, Karadeniz'in dağlık ve nemli arazilerinde yetişen kaldirik otu, Düzce'nin Akçakoca ilçesinde pazarlardaki tezgahlarda yerini almaya başladı.

Dağlık arazide kaldirik toplayarak aile bütçesine katkı sağlayan Gülten Acar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fındık ve kestaneden sonra en önemli geçim kaynaklarından birinin kaldirik otu olduğunu söyledi.

Otun toplamasının biraz zahmetli olduğunu aktaran Acar, "Sabahın erken saatlerinde dağlara veya fındık bahçelerine giderek bunu topluyoruz.Toplarken tek tek otun kökünden kesiyoruz. Tabii bu da biraz zahmetli oluyor. Topladığımız otları muhafaza ederek pazara getiriyoruz. Burada da müşterilerimize 5 liradan satıyoruz. Kazancımız gayet iyi durumunda." diye konuştu.

Otun bazı sağlık sorunlarına iyi geldiğini ifade eden Acar, şöyle devam etti:

"Her hafta köylü pazarında satış yapıyoruz. Yerli veya dışarıdan gelen müşteriler alıyor. Genelde alıcılar İstanbul veya Ankara'dan gelen misafirler oluyor. Bu otu almak için uzun yollardan gelenler var. Bunu tanıyan bilen mutlaka alıyor. Çünkü tadı ve lezzeti çok güzeldir. Pişirmesini bilirsen çok lezzetli oluyor. Herkesin bunu yemesini tavsiye ediyoruz."

 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.