Edebiyatın kaptan köşkünde nöbet değişimi

Kurulduğu günden beri Dergah Dergisi'nin başında olan Mustafa Kutlu 25 yıllık emeğinin ardından görevini devretti.

Edebiyatın kaptan köşkünde nöbet değişimi
Edebiyatın kaptan köşkünde nöbet değişimi
GİRİŞ 08.12.2015 11:02 GÜNCELLEME 08.12.2015 11:02

Dergah Dergisi'nde yeni dönem... 1990'da yayın hayatına başlayan ve dergicilikte 25 yılı geride bırakan Dergah Dergisi'nin başındaki Mustafa Kutlu görevi yetiştirdiği yeni nesle emanet etti. Derginin yeni yayın yönetmeni "Burası edebiyatın kaptan köşkü" diyen şair-yazar Ali Ayçil oldu.

AYÇİL'İ BEN ÖNERDİM

Derginin Aralık sayısında bir veda yazısı yayınlayan Kutlu şunları söyledi: "İlk sayısını Mart 1990'da çıkardığımız Dergah Dergisi'nin yazı işleri görevinden ayrılıyorum. Tanıyanlar bilir, uzun vedaları sevmiyorum. Görevi Ali Ayçil yürütecek. Ayçil'in ismini Asım Efendi'ye ben teklif ettim. Tüm sorumluluk artık ona aittir. Bu yirmi beş yıl nasıl geçti? Rüzgar gibi. Geçen zaman içinde kimin kalbini kırdım, kimi üzdüysem hakkını helal etsin. Ben eğer varsa hakkım, helal ediyorum. Cenab-ı Hak yar ve yardımcımız olsun." Derginin kurucusu ve Dergah Yayınları'nın sahibi Ezel Elverdi ise Kutlu'nun bu kararı için "Yöneticilikten emekli olunur ama yazarlıktan asla. Okuyucuları gibi ben de yeni kitaplarını bekliyorum" değerlendirmesini yaptı.

25 yıldır yayın hayatını kesintisiz sürdüren derginin yeni yayın yönetmeni Ali Ayçil ilk olarak 1994'te Dergah Dergisi'nde şiir serüvenine başladı ve yirmi yıl boyunca şiirlerini, denemelerini ve şiir üzerine yazılarını Hece, Kitaplık, Varlık gibi dergilerde yayınlandı.

Öncelik gençlere

Göreve geldikten sonra Yeni Şafak'a konuşan Ayçil şunları söyledi: "1994'ten bugüne zaten Dergah Dergisi'nde yetişmiş, şiirlerinin hemen hemen hepisini burada yayınlatmış bir şairim. Burası bizim evimiz gibi oldu. Mustafa Kutlu, bu dergide Türk şiirinin ve hikayesinin en önemli isimlerini yetiştirdi. Ve dergi muhafazakar toplumun entelektüellerinin dergisi oldu. Kutlu'dan öğrendiklerimizi de dahil ederek genç sanatçıların, yetiştikleri bu merkezi canlandırıp devam ettirmeyi istiyoruz. Dergah Dergisi herhangi bir gruba ait olmayan, sadece edebiyatın peşinde olan bir yerdir. Bir anlamda edebiyatımızın kaptan köşküdür. Umuyorum ki burası genç sanatçıların yazmaya devam ettiği, heves ve özgüven kazandığı, ben de Dergah'ta hikaye, deneme yayınlattım diyebileceği bir merkez olacak."

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Gaziosmanpaşa'daki toprak kaymasının yaşandığı anlar ortaya çıktı!
Türk askeri pratiğine Baykar damgası: Kısa sürede büyük etki