'Bedr'in Arslanları mısrası değişti mi?

İstiklal Marşı Şairimiz Mehmet Akif Ersoy'un “Çanakkale Şehitlerine” şiirinin “Bedr'in arslanları ancak, bu kadar şanlı idi” mısrasını değiştirdiği iddia edildi.

'Bedr'in Arslanları mısrası değişti mi?
'Bedr'in Arslanları mısrası değişti mi?
GİRİŞ 12.03.2012 12:46 GÜNCELLEME 12.03.2012 12:46
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

“Çanakkale Şehitlerine” şiirin son iki mısrası, bilindiği gibi,  “Ne büyüksün ki, kanın kuratırıyor tevhidi; Bedr'in arslanları ancak, bu kadar şanlı idi” şeklindedir.

İddiaya göre  Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy, Çanakkale Şehitleri'ne atfen yazdığı “Çanakkale Şehitlerine” şiirinin “Bedr'in arslanları ancak, bu kadar şanlı idi” mısrasını “Bedr'in Arslanları zira, sana tek rehber idi” şeklinde değiştirmiş...

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Hadis Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Halil İbrahim Kutlay, bizzat tanıklık ettiğini söylediği tarihi olayı, Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği'nin kurumsal yayını “Dil ve Edebiyat” dergisinde yayımladığı makalesine ortaya attı ve bir de belge yayınladı.

Kutlay, değişikliği, “Merhum Ali Ulvi Kurucu, yeni mısrayı bizzat kendi el yazısı ile defterime yazdı. Bu tarihi ve edebi hatıra böylece tescil edildi” şeklinde açıklıyor.

Kutlay, makalesinde, bu iddiasını şöyle açıklıyor : “... şiirin son mısrası, aslen Konyalı ve kalben medineli; değerli şair, edip, mütefekkir ve gönül adamı merhum Ali Ulvi Kurucu'nun ifadesine göre; bizzat şair Mehmet Akif Ersoy tarafından değiştirilmiş; 'Bedr'in arslanları zira, sana tek rehber idi' şekline cevrilmiştir. Ancak Mehmet Akif Ersoy'un bizzat kendisinin yaptığı bu değişiklik, Safahat'ın şu ana kadar çıkan baskılarında yer almamıştır... İlk defa 1978 hac mevsiminde evinde misafir kaldığım bu değerli üstat... Benim sorularım ve ısrarlı yazma eser taleplerimden çok menun olmuştu... tıtlı bir sohbetini dinlerken kensine 'Zaman zaman bazı meclislerde Mehmet Akif Ersoy'un Çanakkale Şehitlerine başlıklı şiirindeki 'Bedr'in arslanları ancak, bu kadar şanlı idi' mısrası hakkında bazı tenkitler yapılıyor, dedim... Akif'in ruhani derinliğini takdir edemeyenler, Çanakkale şehitleri övülürken asıl amacın aşıldığını iddia ederler. Benzer kanaat taşıyanlar  arasından aynı mısraya Bedir mücahitlerinin küçük düşürüldüğü gibi bir anlam yüklemek isteyenler de çıkmaktadır.”

kullan

Merhum Ali Ulvi Kurucu, bu açıklama üzerine, “Yaaa... Bu mısra hala tenkit ediliyor demek ki!” sözleriyle tepki verdikten sonra, Akif'in ilgili mısrayı nasıl değiştirdiğini şöyle anlatır: “ ... Mehmet Akif Ersoy ise birçok İslam aliminin huzurunda bu şiiri okuduğunu, hiçbir itiraz gelmediğini söyler. Buna rağmen sahip olduğu İslami hassasiyet dolayısıyla, 'Ama madem böyle dini bir mahzur var, o halde bu mısrayı değiştiriyorum' der ve mısrayı 'Bedr'in arslanları zira, sana tek rehber idi' şeklinde değiştirir.”

Yard. Doç. Dr. Kutlay, Merhum Ali Ulvi Kurucu'nun bu tarihi açıklaması üzerine, mısrayı bizzat kendi el yazısıyla yazmasını ve belgelemesini talep eder. Bunun üzerine Ali Ulvi Kurucu, 'Bedr'in arslanları zira, sana tek rehber idi' mısrasını Arapça ve kendi el yazısı ile Kutlay'ın defterine yazar....

(Haber 7)

YORUMLAR 10
  • Zülkarneyn 12 yıl önce Şikayet Et
    Arzu Gündüz ve Faruk Emre nam yorumculara. Ey koca Akif! sen ne mübarek dertli adamsın ki bırak ömür boyu mücadele ettiğin küfür, ilhad ve zulüm ehlini, kendilerine ehl-i iman diyen zavallı müslümalar dahi seni anlamadan infaz ediyorlar... Arkadaşların biri Safahat'a "Safat", diğeri de tesettüre "teseddür" diyor ve Akif merhumu eleştirecek cür'etteler. maşaallah o ne cesaret öyle! Akif baytarlığını gizlemez. mahviyyet ehlidir, bırakın tevazuu... ve her şeyden önemlisi, sizin efendi, hoca, allame vs.lerinizden hepsinden daha alim ve zahid bir zattır, bunu böyle bilin. İslamın ve müslümanların dertleriyle muzdarip adam gibi damdır o fazla söze ne hacet!..
    Cevapla
  • ARZU GÜNDÜZ 12 yıl önce Şikayet Et
    Akif'in şiirleri. evet son derece güzeldir mısralırı, o kadar güzel yazarki yanlış cümleleri bile Mesnevi alıntısı gibi gelir zihnimize, çünkü milletin hassas konularına değinir, herkesi etkiler, Lakin yanlış adamdır Akif, Faruk Beyin belirttiği gibi reformcudur malesef, islam şuuru ne kadar derindir ne kadar hassastır bilinmez ama eşinin çocuklarının teseddürüne bile sahip çıkamamış sözünü dinletememiştir
    Cevapla
  • harun zoroğlu 12 yıl önce Şikayet Et
    ne oldu.... çanakkale geçilmedi de ne oldu...onlarca alim şehit oldu..batılılar şu an içimize işlemiş..ruhumuza girmişler artık bırakın milleti uyutmayı beyler ..çankkale manakkkale ..adamlar içimize girmiş herşeyimizi elimizden almışlar..
    Cevapla
  • oku yorum 12 yıl önce Şikayet Et
    utanmadan sıkılmadan kalkmışlar akifi eleştiriyorlar!. zırva tevil götürür mü? GÖTÜRMEZ...
    Cevapla
  • Faruk Emre 12 yıl önce Şikayet Et
    Milleti Kandırmanın Anlamı Yok!. Mehmet Akif Ersoy baytardır, din alimi değil. Safatta bir çok dini konuda hatası vardır, mesela; Mason ve mezhepsiz Muhammed Abduh'u, Cemaleddin Efgani'yi övmesi ve onlara özenmesi, dinde reform yapılması gerektiğini savunlardan biridir. Osmanlı sultanı müslümanların halifesi olan Abdülhamid han için; Kafes ardında hanımlar gibi saklıydı Hamid, Ah efendim o ne hayvan o nasıl merkepti, Ah efendim o herif yok mu kızıl kafirdi! gibi... daha birçok sözleri ve Allah-ü teâlâ niyazları şu şekildedir; Nur istiyoruz, sen bize yangın gönderiyorsun, Yandık diyoruz boğmaya kan gönderiyorsun, Mademki ey adl-i ilahi, yakacaktın, Yaksaydın ya melunları, tuttun bizi yaktın, Yetmez mi musap olduğumuz bunca devahi? Ağzım kurusun yok musun adl-i ilahi? Diye... Allah'a sitem eden beyitleri çoktur. (Bedrin aslanları bu kadar şanlı idi) demek; (Peygamber ancak, falanca âlim kadar bilgilidir) demeye benzer!
    Cevapla
  • Muse 3 yıl önce Şikayet Et
    Daha güzel ve yerinde bir açıklama yapılamazdı. Elinize, emeğinize sağlık.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Beşiktaş - Ankaragücü! CANLI
DEM Parti'den skandal Türk bayrağı kararı!