Edirne

Edirne tava ciğerin biberi hazır

14:44 29 Ağustos 2015
Edirne tava ciğerin biberi hazır

 Edirneli çiftçilerin, Tunca ve Meriç nehirleriyle sulanan Karaağaç Mahallesi'ndeki bahçelerde yetiştirdiği acı biberler, kurutma işleminin ardından tava ciğerin yanında sunulmaya hazırlanıyor. 

Karaağaç Mahallesi'nin verimli topraklarında yetiştirilen yöreye özgü acı biberler, yevmiyeyle çalışan kadınlar tarafından toplanıyor. Edirne'ye özgü tava ciğerin yanında garnitür olarak sunulan biberleri esnaf tarafından satın alınıyor. Biberler, çardaklarda iplere yeşil olarak asılarak, doğrudan güneş ışığı almadan kurutuluyor. 

Ciğerci Uğurcan Irmak, geçen aydan bu yana topladıkları 15 ton biberi yıl içerisinde tava ciğerin yanında sunmak için kuruttuklarını anlattı.

 

Karaağaç biberinin ciğerin yanında vazgeçilmez bir tat olduğunu vurgulayan Irmak, şunları söyledi:

"Tava ciğeri köklü bir tarihe sahiptir. Uzun yıllardır Karaağaç'ta yetişen biberler de ciğerle birlikte müşteriye sunulur. Tarladan toplanan biberleri iplere diziyoruz. Bahçemize ahşaptan yaptırdığımız özel çardağa astığımız biberlerimizi her sabah tek tek kontrol ediyoruz. Çürüklerini ayırdığımız biberlerin birbirlerine değmemesi ve rüzgar alması gerekiyor. Biberler gözbebeğimizdir, altınımızdır. Ciğer dünya çapında ünlendi ve gün geçtikçe talep artıyor. Buna istinaden de biber tüketimi artıyor. Önümüzdeki sezon için kullanacağımız miktarı daha da artırdık. Bu yıl 15 ton kuru biberimiz var."

- "Günde 3 ton topluyoruz"

Karaağaç Mahallesi'ndeki bahçede biber toplayan Tülay Örs ise sabah erken saatlerde işe başladıklarını dile getirerek, "Her yaz tava ciğer için biber topluyoruz. Günde 3 ton biber topluyoruz. Günlük 40 lira kazanıyoruz. Dallarından teneke kutuların içine topladığımız biberleri çuvallara yerleştiriyoruz" diye konuştu.

Örs, biber toplama ve kurutma işleminin kadınlar için bir gelir kapısı olduğunu kaydetti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.