Edirne

"Türkiye kanser tedavisinde önemli mesafe katetti"

12:38 29 Eylül 2015
"Türkiye kanser tedavisinde önemli mesafe katetti"

CİHAN DEMİRCİ - Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Şuayib Yalçın, Sağlık Bakanlığının kanser taramalarının erken teşhis açısından büyük önem taşıdığını belirterek, "Türkiye, kanser tedavisinde önemli mesafe katetti" dedi.

Yalçın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kanserin dünyada sık görülen bir hastalık olduğunu söyledi.

Kanserin hayatın içerisinde yer aldığını dile getiren Yalçın, "Bunu bir korkuya dönüştürmek yerine, kansere tedbirli yaklaşmak gereklidir. Bu hastalığa karşı neler yapılabilir, bunu soğukkanlılıkla değerlendirmek gerekiyor. Çevremizde sürekli görüyoruz, 'kanser arttı' deniyor ancak sık gözükmesine rağmen kanserden kurtulmalar da kanser tedavisi ve kanserlerden sağ kalımlar arttı" diye konuştu.

Yalçın, Sağlık Bakanlığının kanserle mücadelede çeşitli önlemler aldığını, hastanelerde erken teşhis için uygulanan tarama testlerinin olumlu sonuçlar verdiğini ifade etti. Yalçın, "Sağlık Bakanlığının kanser taramaları, erken teşhis açısından büyük önem taşıyor. Türkiye, kanser tedavisinde önemli mesafe katetti. Erken teşhisin ardından Türkiye'deki hastaların en az üçte ikisi tedavi sayesinde normal yaşantısına devam edebiliyor" ifadelerine yer verdi.  

Kanser vakalarının en sık 50 yaşından sonra görüldüğünü söyleyen Yalçın, Türkiye'nin genç bir nüfusu bulunması nedeniyle gelişmiş ülkelere göre kansere daha az rastlandığını belirtti. Yalçın, "Bu durum ülkemizde kanser hastalığına karşı önlem alabilmek için bir fırsattır. Genç nüfusumuzun yaşam tarzını uygun hale getirebilirsek, sigara, alkol ve obeziteden kendimizi koruyabilirsek kanserlerin önemli bir kısmından korunmuş olacağız" değerlendirmesinde bulundu. 

- "Toplumsal düzeyde önlem alınmalı"

Yalçın, kansere karşı toplumsal düzeyde önlemlerin alınmasının çok önemli olduğuna işaret ederek,  şunları söyledi:

"Türkiye, kansere karşı toplumsal alan oluşturma anlamında önemli adımlar attı. Kanserden korunmada iki önemli kısım ön plandadır. Birincisi kişinin alabileceği basit önlemler yani tercihlerdir. Sigara, alkolden uzak durma, düzenli beslenme, güneş ışınlarından yararlanma, egzersiz  yapma, sağlık hizmetlerinden yani tarama testlerini düzenli şekilde yaptırma gibi tercihlerdir. İkincisiyse toplumun alacak olduğu önlemler vardır. Sağlıklı yaşam koşullarını oluşturmak için aktiviteler yapmak gibi önlemlerdir. Tabi toplumda aktivitenin yanında çevre düzenlemelerinin buna göre yapılması gerekiyor. Yani sonuç olarak toplum ve kişi el ele kanser topyekun bir mücadele gerektiriyor."

Vatandaşların sadece yaptığı tercihler ile kanserlerin üçte birinden korunabileceğini vurgulayan Yalçın, Türkiye'de kanserle mücadele konusunda devletin attığı güçlü adımların devam ettiğini kaydetti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.