Edirne

Çeltik üreticisi TMO’nun alım yapmasını bekliyor

11:10 21 Ekim 2015
Çeltik üreticisi TMO’nun alım yapmasını bekliyor

 İpsala Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Darcan, '' TMO biran önce çeltik alımı yaparak vatandaşın derdine çare olmalıdır. Kara gün dostluğunu göstermelidir'' dedi.

Darcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) biran önce çeltik alım fiyatlarını açıklayarak, çiftçilerin mağduriyetinin giderilmesi gerektiğini vurguladı.

Tarladaki pirinç fiyatıyla marketteki fiyat arasındaki farka TMO'nun çözüm bulması gerektiğini ifade eden Darcan, ''Biz tabiki kimsenin yüksek fiyatlara pirinç yemesini istemiyoruz ama üreticide 1.5 lira olan çeltik, marketlerde 4 lira. Fabrikalardan çıkış fiyatı 2.5 lira olan pirinç markette nasıl 4 lira oluyor. TMO artık bu işe bir çözüm bulması gerekiyor'' dedi.

- ''Biz derdimizi kime anlatalım ?''

İpsala Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı, Sedat Balcılar ise bugün 60 randıman çeltiğin tonunun bin 500 liradan işlem gördüğünü, randımanı 50-55 olan çeltiğin ton fiyatının ise bin 250 'ye kadar düştüğünü belirtti.

Toprak Mahsulleri Ofisi'nin artık çeltik alımı yapması gerektiğini ifade eden Balcılar, konuşmasına şöyle devam etti:

''Alım yapmak için daha ne bekliyor, çeltiğin 1 lira olmasını mı bekliyor. Toprak Mahsulleri Ofisi'nin devreye girmesi lazım ki bu üretici bu  ürünün üretimini sürdürür hale getirsin, Ofis üreticinin elinden tutmazsa bu insanlar bu ürettiği ürünü kime satacak. Kasım aynın sonunda üreticilerin tarım kredilere borcu var, Ziraat Bankasına borcu var, biçerdöverciye, mazotçuya borçları var. Türk çiftçisi bu sene ürettiği çeltikle dışarıdan pirinç gelmesini ve dışarıya döviz gitmesini engellemiştir. Ama çiftçi üretim yaptıkça cezalandırılıyor.”

                                                                                            

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.