Edirne

"Tarımın Yıldızları" ödül töreni

21:02 25 Kasım 2015
"Tarımın Yıldızları" ödül töreni

 TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin ekilebilir arazi büyüklüğü açısından dünyada yedinci sırada yer aldığını belirterek, "Türkiye bugün tarım ve hayvancılığı ihmal edemez" dedi.

Edirne Ticaret Borsası tarafından düzenlenen "Tarımın Yıldızları" ödül töreninde konuşan Hisarcıklıoğlu, dünyada tarım ve tarım ürünlerine ihtiyacın her geçen gün arttığını söyledi.

Türkiye'nin çok verimli topraklara sahip olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, bunun da en iyi şekilde kullanılması gerektiğini belirtti.

Dünya nüfusunun her yıl 78 milyon arttığını aktaran Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:

"Dünya nüfusu bir Türkiye nüfusu kadar artıyor. Dünyada son 10 yılda 500 milyon kişi az gelirliden orta gelirli sınıfına yükselmiş. Yani köyden kente göç etmiş. Bunlar köyden kente geçince ne yapmaya başladı? Tüketmeye başladı. Tarım ürünlerini tükettiği için son 10 yılda en çok tarım ürünlerinin fiyatı artmış. Türkiye bugün tarım ve hayvancılığı ihmal edemez. Allah bize öyle bir topraklar vermiş ki, ekilebilir arazi büyüklüğü açısından dünya yedincisiyiz. Bu müthiş bir coğrafya, müthiş bir iklim. Sakın ha sakın tarım ve hayvancılığı ihmal etmeyin. Böyle bir lüksümüz yok. Allah yarın bize hesap sorar. Tarım ve hayvancılıkta gelecek ve para var. Haberiniz olsun."

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, uluslararası kuruluşların Türkiye'nin tarım yapmasını istemediğini, özellikle 2001 krizinde bunun daha fazla fark edildiğini anlattı.

Hisarcıklıoğlu, "Bize zamanında uçağı bıraktıkları gibi tarımı da bırakın diye tavsiyeler geliyor. Hele 2001 krizi sonrasında uluslararası bütün kuruluşlar neredeyse Ankara ziyaretleri sırasında 'Tarımla ne uğraşıyorsunuz' diyorlardı. Ben arkadaşlarıma bir araştırma yaptırdım. Baktım ki tarım ticaretinin yüzde 70'i küresel ölçekli iş yapan 10 firmanın elinde. Daha fazla iş yapabilmek için 'Türkiye ve diğer firmalar tarımdan çıksın' diye uğraşıyorlar'' ifadelerini kullandı.

- Edirne'ye havalimanı talebi

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, 92 yıl Osmanlı İmparatorluğu'na başkentlik yapan Edirne'nin mutlaka görülmesi gereken bir il olduğunu söyledi.

Kente havalimanı yapılması gerektiğini belirten Şahin, "Havalimanı Yunanistan ve Bulgaristan'a da hitap etmeli. Edirne ve Kırklareli, bundan yararlanacak. Sanıyorum önümüzdeki yıl içinde çalışmalara başlanacak. Hızlı tren ve havalimanı yapılırsa kentimiz hem havadan hem karadan uçacak'' diye konuştu. 

Konuşmaların ardından 2010-2014 yılları arasında yüksek tescil ücreti ödeyen ve meslekte 30-40 ve 50 yılını dolduran kişilere plaketleri verildi.

- Hisarcıklıoğlu, kaza tehlikesi atlattı

Bu arada, törenin yapıldığı Edirne Ticaret Borsası'na gelmek için İstanbul'dan yola çıkan Hisarcıklıoğlu'nun makam aracının, TEM otoyolu Edirne gişelerine 2 kilometre kala sağ arka lastiğinin patladığı öğrenildi. 

Hisarcıklıoğlu, konuşması öncesinde protokolde yanında oturan Edirne Valisi Şahin'e yaşadığı kaza tehlikesini şöyle anlattı:

"Gişelere 2 kilometre kala bir anda sağ arka lastik sıyırmış, atmış. Süratli de gidiyorduk, geç kaldık diye. Araba sağ-sol, sağ-sol direkt vuracaktı. Allah kurtardı. Arabayı yükledik, İstanbul'a gönderdik. Biz başka araçla buraya geldik."

Vali Şahin de Hisarcıklıoğlu'na geçmiş olsun dileklerini sundu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.