Edirne

Hobi olarak başladı klasik Türk müziğinin mihenk taşı oldu

11:06 01 Aralık 2015
Hobi olarak başladı klasik Türk müziğinin mihenk taşı oldu

CİHAN DEMİRCİ - Türk müziğinin 89 yıllık çınarı Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca, 8 yaşında hobi olarak başladığı klasik Türk müziği alanında 652 besteye imza attı.

Hekimlikten emekli olduktan sonra, sanatsal icraatlarıyla Türk Sanat Müziği'nin mihenk taşı olarak kabul edilen Yavaşca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, müziğe doğum yeri Kilis'te 8 yaşındayken başladığını söyledi.

O yaşlarda hayalinin hekimlik olduğunu anlatan Yavaşca, "8 yaşındayken müziğe hobi olarak başlamıştım. Yıllar içerisinde kendimi müzikle ifade edebildiğimi ve kendimi bulduğumu gördüm. Tabii hayalim olan hekimliği de gerçekleştirdim" diye konuştu.

Sanata ilgi duyan, seven ve sanatla ilgilenen bir ailenin çocuğu olduğunu ifade eden Yavaşca, Saadettin Kaynak ve Zeki Arif gibi sanatçılardan eğitim alma imkanı bulduğunu söyledi.

- "Fevkalade yetenekli gençler var"

Türkiye'de müzik alanında yetenekli gençlerin olduğunu ve bu gençlerin meslekleri yanında müzikle de ilgilenmesi tavsiyesinde bulunan Yavaşca, şunları kaydetti:

"Gençlerin önü klasik Türk müziği alanında açılmalıdır. Ayrıca Türkiye'de müzikal anlamda çok değerli cevherler var. Benim Türkiye'deki gençlerden isteğim, mesleklerinin yanında müzikle ilgilensinler. Müzik aleti çalmak ya da belirli dalda bir müziği dinlemek onların kültürel ve kişisel gelişimine katkı sağlayacaktır. Hobi olarak başladığım alanda 652 beste yaptım. Hepsi tek tek benim için çok değerlidir. Klasik Türk müziğine katkı sağladıysam ne mutlu bana. Sanat camiasında vefasızlık görmedim. Verdiğim hizmet ilgi gördü. Tüm vatandaşlarımıza teşekkürlerimi iletiyorum."

Yavaşca, bestekarlığın ilham ve duygu meselesi olduğunu vurgulayarak, "Her eserimin bir yaşanmışlığı vardır. Konu üzerine yazılır beste. Hiç beklenmedik zamanda gelir, yazarsın" diye konuştu.

- 256 ödül aldı

Müzik alanında çeşitli kitaplar yazan Yavaşca, TBMM hizmet ödülünün de aralarında bulunduğu 256 ödüle layık görüldü. Türkiye'deki ilk konservatuvarın kurucusu olan Yavaşca, yurt içi ve yurt dışında birçok yerde sahne aldı.

Yavaşca'nın tanınmış eserleri arasında "Başka söz söylemem aşktan yana ben", "Artık bu solan bahçede bülbüllere yer yok", "Kimseyi böyle perişan etme Allah'ım yeter", "Ruhum su gelen yılda bile maziyi andı", "Şen gözlerinle yüzüme bir baktın", "Sarı mimozamsın sen benim", "Gülen gözlerinin manası derin", "Ayrılıktan başka var mıdır söze hacet" bulunuyor.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.