Edirne

Akdoğan, Ünal ve Müezzinoğlu Edirne'de

16:36 11 Aralık 2015
Akdoğan, Ünal ve Müezzinoğlu Edirne'de

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Edirne Büyük Sinagogu'na ziyarette bulundu.

Ziyarette, Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, Akdoğan, Ünal ve Müezzinoğlu'na sinagogun restorasyonu hakkında bilgi verdi.

Başbakan Yardımcısı Akdoğan, sinagogda yaptığı konuşmada, bugün Edirne'de vakıf eserlerinin açılışlarını yapmalarının yanı sıra Osmanlı yadigarı eserlerle ilgili çalışmaları da görme imkanı bulduklarını söyledi.

Harabe şeklindeki sinagogun Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce neredeyse sıfırdan ihya edildiğini vurgulayan Akdoğan, diğer eserler gibi bunların da bu vatanın eserleri, bu medeniyetin parçası, farklı dinler, mezhepler ve etnik özelliklerin de bu coğrafyanın değerleri olduğunu belirtti.

Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce hem Türkiye'de hem de Osmanlı'nın etkili olduğu bölgelerdeki eserlerin din, mezhep ayırmaksızın ihya edildiğini, bu eserlere sahip çıkıldığını dile getiren Akdoğan, "Bunlar Türkiye'nin zenginlikleridir, birlik bütünlüğünün de teminatı olan, birlik vurgusu yapan eserlerdir. Bir kez daha güzel eserin hayırlı olmasını diliyoruz. Musevi vatandaşlarımızın da Hanuka Bayramlarını tebrik ediyoruz" diye konuştu.

Musevi Cemaati'nden Moris Levi de restorasyonun cemaatleri için çok önemli olduğunu dile getirerek, Hanuka Bayramında oynadıkları sevivion denilen dört köşe topaçlardan Akdoğan, Ünal ve Müezzinoğlu'na armağan etti. 

Günümüze sadece ön duvarı ulaşan sinagog, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce restore edilerek mart ayında açılmıştı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.