Edirne

"Keşan'daki hava kirliliği Çin'le yarışıyor"

12:18 25 Aralık 2015
"Keşan'daki hava kirliliği Çin'le yarışıyor"

CİHAN DEMİRCİ - İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, Keşan'daki hava kirliliğinin Çin'le yarıştığını bildirdi.

Kadıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı'na göre Türkiye'deki en kirli havanın Keşan'da olduğunu söyledi.

İlçenin hava kirliliği açısından tehlikeli seviyelere ulaştığına dikkati çeken Kadıoğlu, "Sağlık Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verilerine göre bu bir sağlık alarmıdır. Böyle günlerde özellikle solunum yolu hastalığı olanlar dışarıya çıkmamalıdır. Öğrencilerin teneffüse çıkarılmaması gerekiyor. Sağlık Bakanlığı'nın bu konuyla ilgili önlem alması gerekiyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı gözlem ağına göre burası çok tehlikeli bir havaya sahiptir. En yüksek seviyede şu anda" diye konuştu.

Keşan'da havadaki kükürt oranının 2 bin 700 mikrogram/metreküp rakamına ulaştığını ve bu rakamın her geçen gün arttığını ifade eden Kadıoğlu, şunları kaydetti:

"Amerika Birleşik Devletleri'nde hava kirliliğine ilişkin en üst sınır 300 mikrogram/metreküptür. Türkiye'de bin 100'dür ancak Keşan'daki hava kirliliği bizdekini de iki kat aşıyor. Amerika'dakini de yaklaşık 9 kat aşan bir değer bu. Acilen bu ilçede önlem alınması gerekiyor. Buradaki vatandaşlarım halı sahada top oynaması, hava almak için dışa dışarıya çıkıp yürüyüş yapması tamamen sağlıksızdır. Okullarda kar tatili yapılıyordu, bu durum hava kirliliği tatiline kadar gider. Bu hava kirliliği kronikse orada yaşayan insanlarda çok büyük sağlık sorunları yaratacaktır. Hava kirliliği, KOAH gibi, solunum yolu hastalıkları, akciğer sıkışması, hırıltı ve akciğer kanserini artırıcı sonuçlar yaratır."

-"Kullanılan kömürün kalitesi denetlenmeli"

Keşan'da kullanılan kömürün kalitesinin denetlenmesi gerektiğini aktaran Kadıoğlu, ilçedeki hava kirliliğini azaltmak için doğalgaz kullanılması gerektiğini ifade etti. Hava kirliliği durumunda kullanılan yakıtın çok önemli olduğunu aktaran Kadıoğlu, şöyle devam etti:

"Yüksek basınç olduğu zaman ve havalar bu şekilde pastırma yazı şeklinde seyir ettiğinde hava kirliliği dağılamıyor yani daha fazla yerde sıkışıp kalıyor ve hava kirliliği konsantrasyonu dağılmıyor. Böyle günlerde sobaların yakılma saatlerinin de ayarlanması gerekiyor. Türkiye'de en yüksek hava kirliliği Keşan ilçesini işaret ediyor. Bu rakam inanılmaz yüksek. Keşan'daki hava kirliliği Çin'le yarışıyor. Oradaki insanların dışarıya gaz maskesiyle çıkması lazım. Orada yaşayan vatandaşlarımız hava kirliliğinin yoğun olduğu sabahın erken saatlerinde ve gece dışarıya çıkmasınlar. Öğleye doğru güneş kirli havayı dağıttığında dışarıya çıkabilirler. Soba yakılacaksa güneş etkili olduktan sonra yakılmalıdır. Kömürle yapılan tasarruf sağlıktan götürüyor. Doğalgaz buraya önemli bir çözümdür. Doğalgaz olmazsa eğer burada kükürt oranı düşük kaliteli kömür kullanılmalıdır. Buna devletin katkısı olabilir. Sağlık Bakanlığı'nın önünde Keşan'daki halkın sağlığının korunması açısından ciddi bir problem var."

Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan ise Keşan'daki hava kirliliği sorununun ilçeye doğalgaz getirilmesi ile çözüme kavuşacağını kaydetti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.