Edirne

Yolcu otobüslerinde "emniyet kemeri" takılması önerisi

11:15 06 Ocak 2016
Yolcu otobüslerinde "emniyet kemeri" takılması önerisi

CİHAN DEMİRCİ - Otobüs kazalarında yaralanma ve ölümlerin önüne geçilebilmesi için firmaların yolculara emniyet kemeri takmayı önermesi gerektiği bildirildi.

İstanbul Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Federasyonu (İSKEF) Eğitim Komitesi Başkanı, Trafik Emniyeti Sürücü Eğitimcileri Derneği Başkanı Çetin Büyükçınar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kırşehir ve Konya'da çok sayıda ölü ve yaralının olduğu kazaların meydana geldiğini hatırlattı.

Türkiye'de yaşanan kış şartlarının kazaları arttırdığının savunan Büyükçınar, "Yolcu  otobüsü, kamyon veya tır gibi büyük tonajlı araçlar buzlu yolda ani frenleme yaptığı zaman daha çabuk kayar ve devrilir. Özellikle yolcu otobüsü kazalarında yüzlerce vatandaşımız yaralanırken, onlarcası da hayatını kaybediyor" diye konuştu.

Kış şartlarının ağırlaştığı, ulaşımda aksamaların yaşandığı günlerde trafikte maksimum güvenli şekilde hareket edilmesi gerektiğini vurgulayan Büyükçınar, şunları kaydetti:

"Öncelikle yolcu otobüslerinde emniyet kemeri kültürü kazandırılmalı. Otobüs kazalarında çok kişili yaralanma ve ölümlerin önüne geçilebilmesi için firmalar yolculara emniyet kemeri takmayı önermeli. Bu düşüncemiz kazaların acı sonucunu en aza indirmek içindir. Nasıl ki uçaklarda uçuş öncesi hostesler yolcuları kaza anına karşı bilgilendiriyor, yolu otobüslerinde de aynı şekilde yapılmalıdır. Firmalar otobüs hareket etmeden önce yolculara emniyet kemeri kullanmanın yararını anlatmalıdır. Emniyet kemerinin kaza anındaki savrulma ve çarpmayı en aza indireceği belirtilmelidir. Uçağa göre kaza riski daha yüksek olan yolcu otobüslerinde her yolcunun oturduğu koltukta kaza anında yapılması gerekenler broşürü bulunmalıdır."

Uzun yol şoförlerinin hava durumunu inceleyerek ve aracında kış şartlarına uygun tedbirler alarak yola çıkması gerektiğini söyleyen Büyükçınar, yolcu otobüslerinin yolun uzunluğuna göre araçta iki yada üç şoför bulundurması gerektiğini dile getirdi.

- "Lastikleri değiştirmek için kar yağmasını beklemeyin"

Sürücülerin kış aylarına hazırlıklı olacak şekilde araçlarında gerekli malzemeleri bulundurması gerektiğini ifade eden Büyükçınar, defansif ve güvenli sürüş teknikleriyle kazaların önüne geçileceğini bildirdi.

Kar ve buz zeminli yollarda aracın savrulma riskinin bulunduğuna dikkati çeken Büyükçınar, şöyle devam etti:

"Sürücüler öncelikle hava 7 derecenin altına düştüğü anda kış lastiği kullanmaya başlamalı. Lastikleri değiştirmek için kar yağmasını beklemeyin. Kar ve buz zeminde hızı azaltmak için ani fren ve direksiyon hareketlerinden kaçının. Öndeki araçla takip mesafesi artırılmalıdır. Soğuk havalarda viyadük çıkışlarının gizli buzlanma tehlikesi göz ardı edilmemelidir. Ana arterler tercih etmeli, ara sokaklarda çözülmemiş buz ve kar olduğu düşünülerek yol planlaması yapılmalıdır. Öte yandan manuel şanzımanlı araç kullananlar, debriyaj pedalını dikkatli kullanmalı, pedalı sertçe bırakmamalıdır. Otomatik araç kullananlar ise hızlanmalarda kesinlikle gaz pedalına sonuna kadar basmamalı.''

 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.