Edirne

"Atık yağlar ekonomiye kazandırılmalı"

16:25 22 Ocak 2016
"Atık yağlar ekonomiye kazandırılmalı"

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, atık yağların ekonomiye kazandırılması gerektiğini belirtti.

Gaytancıoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, atık yağlardan bio dizel yakıt olarak faydalanmanın ekonomiye artı değer sağlayacağını söyledi.

Türkiye'de atık yağ değerlendirme oranının düşük olduğunu ifade eden Gaytancıoğlu, şunları kaydetti:

"Ülkemizde petrole katılma oranı bin de bir. Biz petrol ithal ediyoruz. 22 milyar dolarlık petrol ithalatımız var. Avrupa ülkelerinde yüzde 5’e kadar katılabiliyor. Bunu niye biz daha fazla miktarlarda katmıyoruz. Bu yağ şuan da maalesef doğaya gidiyor. Yani musluklardan ve lavabolardan akıtılarak, yer altı sularına katılıyor. Atık yağ çok tehlikeli. Dolayısıyla biz bu yağların değerlendirilmesini istiyoruz. Hazır sistem de var.

Daha fazla yasada emir hükmünün artmasını istiyoruz. Onun için ben bir meclis araştırma önergesi verdim. Bu atık yağlar daha fazla petrolün içerisine katılsın ki bizim enerji maliyetlerimiz düşsün. Ayrıca Türkiye’de ekilmeyen beş milyon hektar alan var. Buralarda başta aspir olmak üzere soya gibi bitkiler daha fazla desteklenerek, ekilsin. Ekildikten sonra, bunun tüketimi yapılsın. Eğer fazla olursa Türkiye’nin ihtiyacına fazla gelirse bunları da bio dizel olarak benzin olarak ham madde olarak kullanabiliriz."


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.