Edirne

Kanserle savaşta yeni yöntemler ömrü uzatıyor

11:46 06 Nisan 2016
Kanserle savaşta yeni yöntemler ömrü uzatıyor

HAKAN MEHMET ŞAHİN - Kanser tedavisinde kullanılan yeni immünoterapi yönteminin bazı hastalarda yaşam süresini uzattığı bildirildi.

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İrfan Çiçin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gelişmiş ülkelerde en çok ölümlere yol açan hastalıkların başında kanserin geldiğini belirtti.

Kanserin sadece hastalar için değil yakınları için de yıkıcı olduğunu anlatan Çiçin, tüm kanser türlerinde erken teşhisin hayat kurtardığını vurgulayarak, ''Artık birçok kanser türü tarama yöntemleriyle erken teşhis edilebiliyor. Tarama yöntemleriyle saptanamamış ve bizim karşımıza gelen kanser türlerinde en önemli sorunumuz, hastayı ameliyat edilebilir evrede yakalayıp yakalayamadığımız. Eğer ameliyat edilebilirse bu hastalar büyük oranda ve iyi başarılarla tedavi ediliyor'' dedi.

- ''İmmünoterapi yöntemi ömrü uzatıyor''

Çiçin, kanser tedavisinde kullanılan yeni tedavi yöntemlerinin, ilerisi için umut vaat ettiğini, ileri evre kanser hastalarının iyileştirilmesinde önemli gelişmelerin bulunduğunu aktardı.

Özellikle son yıllarda gelişen immünoterapi yönteminin hastaların ömrünü uzattığını vurgulayan Çiçin, yöntemin hastanın bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve hastaları daha az yıprattığını dile getirerek, şunları belirtti:

''Son yıllarda çok gelişen ve yaygınlaşan immünoterapi yöntemi var. Bağışıklık sistemi güçlendirerek kanserle savaşmayı ve yenmeyi sağlayan bir tedavi sistemi. Burada şöyle güzel bir sonuç ortaya çıktı. Her hastada değil ama, kanserli hastaların bir kısmını kronikleştiriyor. Yani bir şeker, romatizma gibi düşünün. Kanserli hastaların ömrünü uzatıyor. Bu 5-10 sene veya daha fazlada olabiliyor. Yöntem vücudun savunma sisteminin tümöre karşı yeniden aktif hale gelmesini sağlıyor. Bu ilaçlarla da bir grup hasta 6-9 ay yaşayabilecekse, 3 veya 5 sene yada daha uzun süre yaşayabiliyor. İmmünoterapiler kanser tedavisinde oldukça hızlı ilerliyor. Türkiye bu konuda programlara dahil olma konusunda aktif.''

Çiçin, 20 hastada yöntemi uyguladıklarını, genel anlamda tedavilerin gidişi açısından olumlu sonuç verdiğini söyledi.

Türkiye'de en sık görülen kanser türünün akciğer kanseri olduğunu vurgulayan Çiçin, tüm kanserlerin en büyük nedeninin sigara kullanımı olduğunu anlattı.

Prostat kanseri için vatandaşların biraz uyanık olması gerektiğini belirten Çiçin, "Bu hastalarda 50 yaşından sonra yaptırılan kanser testleri ve kontrolleri hayat kurtarıyor. Kadınların sosyal hayata katılmasıyla sigara içme oranlarınında arttı. Buna bağlı kadınlarda da akciğer kanserinde artış oldu" sözlerine yer verdi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.