Edirne

Keşan Orman İşletme Müdürü Sümbül:

09:53 12 Nisan 2016
Keşan Orman İşletme Müdürü Sümbül:

Keşan Orman İşletme Müdürü Mustafa Sümbül, orman yangınlarının büyük bir bölümünün insanlar yüzünden çıktığını ifade ederek, "Bu yüzden vatandaşlarımız ne kadar duyarlı olursa orman yangınları o oranla azalır." dedi.

Sümbül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hava sıcaklıklarının artmasıyla piknik yapan vatandaşların sayısının da arttığını, 1 Haziran itibariyle ormanlara girişlerin yasaklanacağını, her yerde piknik yapılamayacağını vurguladı.

Ormanlık alanda ateş yakmanın yasak olduğunu ifade eden Sümbül, ''Ormanlık alanlarda ateş yakmak her zaman yasaktır. Bu konularda ihlal olması halinde bize ihbarlar geliyor ve biz de bu ihbarları değerlendiriyoruz. Bunları ihlal edenlere yaptırım yapmak biraz zor olsa da ateş yakan kişilerin araç plakaları ve kimlik bilgileri alınarak bir yangın olması halinde onları sorumlu tutabiliyoruz.'' dedi.

Olası orman yangınları için hazırlıklarını tamamladıklarını anlatan Sümbül, yazın yüksek sıcaklıkların yangın riskini arttırdığını vurguladı.

Yangınların büyük bölümünün insan kaynaklı çıktığının altını çizen Sümbül, konuşmasına şöyle devam etti:

''1 Temmuz'dan itibaren de bir helikopter işletmemizde göreve başlayacak. Bu yaz geçtiğimiz seneye oranla daha tehlikeli olacak. Kurak bir kış geçirdik. Bize gelen uyarılar bu yönde. Kazasız bir yıl geçirmek istiyoruz. Tedbiri elden bırakmıyoruz. Yangınların büyük bir bölümü insanlar yüzünden çıkıyor. Bu yüzden vatandaşlarımız ne kadar duyarlı olursa orman yangınları o oranla azalır. Dünyada her yıl ortalama 5 milyon hektar, ülkemizde ise 10 bin hektar orman yangınlarla zarar görüyor. Büyük çoğunluğu insan kaynaklı olan orman yangınları sonucunda toprağı, suyu koruyan, binlerce canlıya ev sahipliği yapan, karbon emisyonunu azaltan, soluduğumuz oksijenin büyük bölümünü üreten zengin biyolojik çeşitliliğe sahip ormanlarımız, değeri maddi olarak asla ölçülemeyecek boyutlarda zarar görüyor.''


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.