Edirne

Rusya'nın Türk patlıcanına ithalat engeli getirmesi

18:23 20 Nisan 2016
Rusya'nın Türk patlıcanına ithalat engeli getirmesi

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Rusya'nın Türk patlıcanına ithalat engeli getirmesine ilişkin, "Biz nasıl domates, biber, salatalıkta üreticimize, ihracatçımıza yeni pazarlar bulmuşsak patlıcanda da buluruz, kimse merak etmesin." dedi.

Bakan Tüfenkci, Avrupa'ya açılan sınır kapılarındaki ziyaretleri kapsamında Kapıkule Sınır Kapısı'na geldi.

Burada Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Müslüm Yalçın ve gümrük personelince karşılanan Bakan Tüfenkci'ye brifing verildi.

Trakya Üniversitesi öğrencilerince üretilen ve Balkan turu yapacak "Pehlivan Elektrak" adlı elektrikli aracın içerisinde bulunduğu tırın gümrük işlemlerini yapan Bakan Tüfenkci, gümrük birimlerini gezdi, personelle sohbet etti.

Ziyareti sonrası gazetecilere açıklamada bulunan Bakan Tüfenkci, kapasitenin artırılması ve gümrük memurlarının özverili çalışmaları nedeniyle geçmişte rastlanılan uzun tır kuyruklarının görülmediğini söyledi.

Sadece Türkiye kapılarındaki işlemlerin değil komşu sınır kapılarında da işlemlerin hızlanmasının geçişlerdeki beklemeleri önleyeceğini belirten Tüfenkci, hızlılığın yanında güvenli geçişin de önemine işaret ederek, uyuşturucu trafiğinin başka ülkelere kaymasının da güvenli geçişin sağlandığının göstergesi olduğunu vurguladı.


-"Rusya'nın ambargoları kendilerine zarar"

Bülent Tüfenkçi, bir gazetecinin Rusya'nın patlıcan ithalatını durdurma kararı almasını hatırlatması üzerine, Rusya'nın ambargolarının yeni olmadığını belirterek, şöyle konuştu:

"Rusya 24 Kasım'dan itibaren Türkiye'ye çeşitli eşyalarda ve meyve-sebzede ambargo uyguluyor. Biz o zaman da ifade ettik bugün de söylüyoruz ambargo uygulamaları doğru bir işlem değil, bundan en fazla zararı Rus vatandaşlar yaşar. Bugün gelinen noktada başta Putin olmak üzere Rus yetkilileri de bunu böyle ifade ediyor. Biz ülkeler arası sorunların diyalogla çözülmesi gerektiğini ifade ediyoruz ve hala aynı noktadayız. Ambargo başladığından bu yana gerginliği tırmandıran bir ülke konumunda olmadık, 'sorunlar diyaloglarla çözülsün, bu tür gerginliklerden iki ülke halkı da zarar görmesin' konumunda olduk.

Uçak krizi başlamadan önce de Rusya'yla ihracatımız her ay düzenli olarak düşmekteydi, ambargoyla bu daha hızlandı. Biz nasıl domates, biber, salatalıkta üreticimize, ihracatçımıza yeni pazarlar bulmuşsak patlıcanda da buluruz, kimse merak etmesin. Bu ambargoların bizi ve ülkemizi olumsuz etkileyeceğini inanmamıştım, şimdi de inanmıyorum. Türkiye büyük bir ülke. Türkiye eskisi gibi ihracatını sadece bir, iki ülkeye bağlı yapmıyor, 37 üründe 1 milyar doların üzerinde ihracat yapan ülke konumundayız. 2002'den önce 5 ilimiz 1 milyar doların üzerinde ihracat yaparken bugün 16,17 ilimiz 1 milyar doların üzerinde ihracat yapar konumuna geldi. 200'ün üzerinde ülkeye ihracat yapar durumdayız, ülke derken gümrükleme sahası olarak düşünün."

"Gurbetçi sezonundaki yığılmaları önleyici neler yapılabilir?" sorusu üzerine Tüfenkci, yığılmanın belli bir zaman diliminde gerçekleşmesi nedeniyle bunu tamamen ortadan kaldırmanın mümkün olmadığını ifade ederek, işlemlerdeki pratikleşmeyi artıracaklarını ve girişleri daha kolay hale getireceklerini vurguladı.

Bakan Tüfenkci, bir tekstil firmasındaki işçileri de ziyaret etti. Tarihi Ali Paşa Kapalı Çarşısındaki esnaflara ziyarette bulunan Tüfenkci, esnafla sohbet etti, isteklerini dinledi. Bakan Tüfenkci, bir esnaftan da kehribar tespih satın aldı.



YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.