Edirne

"Canımızı Türkiye'ye borçluyuz''

14:14 13 Temmuz 2016
"Canımızı Türkiye'ye borçluyuz''

HAKAN ŞAHİN - Suriye'de, iç savaştan önce elektrik elektronik mühendisi olarak görev yapan İslam Akel, ailesiyle ülkesinden kaçarak yerleştiği Edirne'de inşaatlarda çalışıyor.

Savaşta oturdukları evin bombalanması sonucu kardeşini kaybeden, kendisi de ağır yaralanan Akel, Suriye'deki tedavisinin ardından ailesini de alarak 2 yıl önce Edirne'ye yerleşti.

Türkiye'de ailesinin geçimini sağlayabilmek için farklı alanlarda çalışan, son olarak inşaat işçiliği yapmaya başlayan 3 çocuk babası Akel, Türk vatandaşı olup mesleğini icra edeceği günün hayalini kuruyor.

Akel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'yi çok sevdiğini, burada bulunmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.

Suriye'deki iç savaşın binlerce can aldığını, kendilerinin de ölmekten zor kurtulduklarını anlatan Akel, ''Evimiz bombalandı, kardeşim öldü, ben ağır yaralandım. 6 ay hastanede yattım. Şarapnel parçalarının izlerini hala karnımda taşıyorum Canımızı zor kurtardık. Türkiye bizi kabul etmeseydi, hepimiz ölürdük. Canımızı Türkiye'ye borçluyuz.'' dedi.

Suriyelilere vatandaşlık hakkı verilmesi yönündeki haberleri duyunca çok sevindiğini aktaran Akel, Suriyelilerin Türkiye'ye hiçbir zaman problem olmayacağını söyledi.

''Vatandaşlık alırsam belki mesleğimi de yaparım.'' diyen Akel, ''Türk vatandaşlığı almayı çok istiyorum. O zaman burada mühendislik yapabilirim. Daha güzel yerlerde çalışabilirim. İnşaatta çalışarak belki ülkeye faydalı işler yapamıyorum ama mühendis olarak çalışırsam ülke için çok daha faydalı olabilirim.'' diye konuştu.

- ''Oğlum Türkiye'den başka ülke görmeyecek inşallah''

Kendilerine sahip çıktığı için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür eden Akel, tüm Suriye halkının Erdoğan'a minnettar olduğunu dile getirdi.

Suriye'de, savaştan önce eşinin İngilizce öğretmenliği yaptığını aktaran Akel, Türk vatandaşlığı almaları halinde herkesin kendi mesleğini yapabileceğini umduğunu dile getirdi.

Türkiye'yi kendi vatanları gibi gördüklerini ve çok sevdiğini anlatan Akel, başka ülkelere veya Avrupa'ya gitmek istemediklerini, zaten gidenlerin de oralarda mutsuz olduğunu vurguladı.

Küçük oğlu Cemal'in Türkiye'de doğduğunu ifade eden Akel, ''En fazla o Türk vatandaşlığını hak ediyor. Oğlum Türkiye'den başka ülke görmeyecek inşallah.'' dedi.

Akel'in dördüncü sınıfa giden kızı Karees Akel de Türkçe'yi çok kısa bir sürede öğrendiğini, Türkiye'yi çok sevdiğini ve artık Suriye'ye dönmek istemediğini kaydetti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.