Edirne

Fransa'da Roman kampına saldırı

16:23 18 Ağustos 2016
Fransa'da Roman kampına saldırı

Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Turan Şallı, "demokrasi kahramanlığına soyunan Fransa'nın kendi ülkesinde yaşayan Romanlara yönelik izlediği ırkçı politikalarını gözden geçirmesi gerektiğini" belirtti.

Şallı, Fransa'nın güneyindeki Marsilya şehrindeki bir Roman kampına el yapımı bomba ve molotofkokteyli ile saldırı gerçekleştirilmesine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

"Demokrasinin ana vatanı" olarak görülen Fransa'da uzun süredir Romanlara yönelik ağır baskılar olduğunu, bu insanların yaşadıkları yerlerden sürülmeye çalışıldığını savunan Şallı, "Fransa'da izlenen politikalar sonucu Romanlar istenmeyen kesim haline getirilmiştir. Bunun son örneği Marsilya bölgesindeki en büyük Roman kampında yaşanmıştır. Kampa kimliği belirsiz kişilerin el yapımı bombalar ve molotofkokteyleri ile yaptıkları saldırıda çok sayıda kişi yaralanmış, 7 kişi hastaneye kaldırılmıştır." ifadelerini kullandı.

Bu tür olayların Avrupa Birliği'nin Romanların sosyal ve ekonomik koşulların iyileştirilmesi noktasında yaptığı çalışmalara gölge düşürdüğünü belirten Şallı, şunları kaydetti:

"Demokrasinin ana vatanı Fransa'da, ırkçı saldırılar, şiddet ve korku yayma çalışmaları hoşgörüsüzlüğün yansımadır. Yaşam hakkının elinden alınmaması için ülkesini terk eden milyonlarca mülteciye kapısını açan ve sahip çıkan Türkiye Cumhuriyeti birçok konuda haksız söylemlere maruz bırakılmaktadır. Ancak, demokrasi kahramanlığına soyunan Fransa'nın kendi ülkesinde yaşayan Romanlara yönelik izlenen ırkçı politikalarını gözden geçirmesi gerekir. Hiç kimse etnik kimliğinden, dilinden, dininden dolayı saldırılara uğramamalı. Fransız hükümetinden yaşam hakkının korunması yönünde gerekli tedbirleri almasını bekliyor, Romanlara yönelik saldırıları kınıyoruz."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.