Edirne

Roman vatandaşlar "demokrasiden" yana

11:34 24 Ağustos 2016
Roman vatandaşlar "demokrasiden" yana

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimine destek vermek amacıyla zırhlı araçlarla İstanbul'a gitmek üzere yola düşen askeri birliklerin önünü patates çuvallarıyla kesen Roman vatandaşlar, demokrasiden yana olan tavırlarını net olarak ortaya koydu.

Trakya’da yaşayan Romanlar, AA muhabirine, yönetimde milli iradenin üzerinde hiçbir kuvveti tanımadıklarını anlattı.

Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Turan Şallı, Trakya'da yaşayan bütün Romanların darbe girişimine karşı durduğunu söyledi.

Darbe girişimini nefret ve şiddetle kınadıklarını belirten Şallı, "Cumhuriyet tarihinde değişik dönemlerde birçok darbe yaşandı ama bu son yaşanan felaketi, darbe girişimi olarak değil de ülkemizin işgaline yönelik olduğunu düşünüyoruz. Bu darbeden de öteydi ve ülkemizin işgaline yönelik bir girişimdi." dedi.

Demokrasinin olduğu ülkelerde darbeye yer olmadığını aktaran Şallı, şunları kaydetti:

"Bu ülke hepimizin. Türkiye Cumhuriyeti topraklarında 36 ayrı kimlik bir arada yaşamıştır. Bunların her birinin kültürü, kendine göre hayat şartları vardır. Romanların kültürü Türkiye Cumhuriyeti'nin birlik ve beraberliğinden yanadır. Birliğimizi ve beraberliğimizi korumak için Romanlar da bu ülkenin bireyi olarak, bu ülkeyi savunmaya her zaman varız.

O gece hepimiz bayraklarımızla sokaklardaydık. Gönlümüzle, yüreğimizle bu darbe girişiminin engellenmesi için var gücümüzle buna karşı çıktık. Allah'a şükürler olsun ki demokrasimize yönelik olumsuz girişimler önlenmiş durumdadır.

Bu ülke hepimizindir. Konu etnik mesele değildir. Bu ülke var ise hepimiz varız. Demokrasi tüm bireyler için vardır. Eğer demokrasi yoksa etnik kimliğin hiçbir anlamı kalmaz. Özellikle Roman sivil toplum örgütleri demokrasinin temeli olarak vardır. Demokrasi olmasaydı bu kameraların karşısında konuşmamız mümkün olmazdı. Romanlar olarak ülkemizi seviyoruz, bu ülkenin birliği ve beraberliği için her zaman canımızı ve kanımızı vermeye hazırız."

-Tekirdağ

Tekirdağ Roman Kültürünü ve Müzisyenleri Yaşatma Derneği Başkanı Ümit Satılmış da darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz gecesi Cumhurbaşkanı'nın talimatıyla Roman vatandaşlar olarak meydanlara indiklerini söyledi.

Tekirdağ'da, 15 Temmuz'da, darbe girişiminde bulunan askerlerle karşılaştıkları takdirde direnmeyi düşündüklerini ifade eden Satılmış, "Eğer sokakta bir askerle, tankla karşılaşsaydık. Sonuna kadar direnecektik. Ama Allah'a şükürler olsun Tekirdağ’da bir şey olmadı." dedi.

Canlarını vatan için vermeye hazır olduklarını anlatan Satılmış, şunları kaydetti:

"Eğer böyle bir şey olsaydı çarşıya, caddelere ilk olarak biz inecektik ve tepkimizi koyacaktık. Tankın önüne askerin önüne geçecek biz olurduk. Canımızı vermeye hazırdık. Cumhurbaşkanımızı, ülkemizi, demokrasiyi seviyoruz biz. Demokrasiye her zaman sahip çıkacağız. Tüm Romanlar adına konuşuyorum. Kimselere bu ülkeyi vermeyeceğiz. Romanlar bu ülkenin en renkli simalarından. Her türlü darbeye biz Romanlar olarak hayır diyoruz. Darbede hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum."

-Kırklareli

Kırklareli Balkan Romanları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Özkan Demirbozan ise 15 Temmuz’da yaşanan darbe girişimini kınadıklarını söyledi.

Türk Milletinin geçmiş dönemlerde yaşanan darbelerde çok büyük acılar çektiğini ifade eden Demirbozan, her darbede Türkiye’nin daha çok gerilediğini belirtti.

Roman vatandaşların Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin her zaman yanında olduğunu aktaran Demirbozan, ülkede bir darbenin daha yaşanmasını istemediklerini kaydetti.

Yaşanan darbelerden hiçbir sonuç çıkmadığını anlatan Demirbozan, ''Darbelerden hiçbir sonuç çıkmaz. Bütün darbelerde Türkiye her zaman geriledi. Bütün darbeleri kınıyor ve karşısında duruyoruz. Türkiye toprakları içerisinde darbe olmasını istemiyoruz. Darbe girişiminde bayraklarımızı alarak meydanlara indik. Roman vatandaşlar olarak Türkiye Cumhuriyeti’nin devletimizin ve milletimizin her zaman yanındayız.'' diye konuştu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.