Edirne

GRAFİKLİ - Sığınmacıların Avrupa'ya geçişi yeniden gündemde

16:49 25 Kasım 2016
GRAFİKLİ - Sığınmacıların Avrupa'ya geçişi yeniden gündemde

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Suriyeli mültecilerin Avrupa'ya geçişine ilişkin ifadeleri, geçen yıl yaşanan sığınmacı akınını yeniden gündeme getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, KADEM'in düzenlediği 2. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi'nde Avrupa'nın mülteci sorununa yaklaşımını eleştirerek, "Hiçbir zaman siz insanlığa dürüst davranmadınız, insanlara doğru bakmadınız. Aylan bebekleri Akdeniz kıyılarında sahile vurduğu zaman oradan gidip siz almadınız, Ümran bebekleri siz almadınız. 3 milyon, 3,5 milyon mülteciyi bu ülkede besleyen biziz. Verdiğiniz sözleri yerine getirmediniz. Kapıkule'ye 50 bin mülteci dayandığı zaman feryat ettiniz, 'Acaba Türkiye sınır kapılarını açarsa ne yaparız?' demeye başladınız. Bana bak, eğer daha ileri giderseniz bu sınır kapıları da açılır bunu da bilesiniz. Öyle kuru sıkı tehditlerden ne ben anlarım ne bu millet anlar, bunu da bilesiniz" ifadeleri, geçen yıl Edirne'de ve Ege kıyılarında ortaya çıkan sığınmacı yoğunluğunu hafızalara taşıdı.

Suriye Mültecilerle Dayanışma Derneği Başkanı Muhammed Salih Ali, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarının ardından Türkiye'deki Suriyeliler arasında "Avrupa'ya bir kapı açılacak mı?" tartışmasının başladığını belirtti.

İş, eğitim ve sağlık olanakları için Türkiye'de yaşayan binlerce Suriyelinin Avrupa'ya gitmek istediğini dile getiren Ali, "Avrupa kapısı açılırsa Suriyeliler çok sevinecektir. Türkiye'de 3-4 milyon Suriyeli yaşıyor. Türkiye'deki Suriyelilerin en az yüzde 10'u Avrupa'ya geçmek istiyor." diye konuştu.

- "Avrupa'nın tek derdi mültecileri Türkiye'de tutmak"

Halkların Köprüsü Derneği Başkanı Cem Terzi ise AB'nin göçmenlere ilişkin tutumunu başından bu yana şiddetle eleştirdiklerini, Avrupa ülkelerinin kaç mülteci alacağına ilişkin bir açıklamada dahi bulunmadığını ifade etti.

Geri Kabul Anlaşması kapsamında hiçbir ülkenin düzgün bir şeklide kaç mülteci alacağına dair birşey söylemediğini, anlaşma uyarınca göçmenlere Avrupa'ya gitme şansının tanınmadığını anlatan Terzi, sınırların açılması çağrısında bulundu. Terzi, şöyle konuştu:

"Bizim gördüğümüz Avrupa ülkelerinin tek derdi, mültecileri Türkiye'de tutmak. Grafik bize bunu gösterdi. Tüm mültecilerin başka ülkelere sığınma hakkı var. Bu insanlar suçlu değiller. Türkiye, sınırlarındaki güvenlik önlemlerini bir parça azaltsa hemen hareketlilik başlar. Bu insanların 1 milyonu karşıya geçti, onların aileleri burada. Türkiye'de 4 milyon kişi var. Bu insanlara kısa dönemde bir gelecek sunmak çok zor. Daha iyi koşullardaki ülkelere, çalışabilecekleri ülkelere gitmek istiyorlar."

- Binlerce sığınmacı sınır kapılarına dayanmıştı

Geçen yıl eylül ayının ortalarında otobüslerle Edirne'ye gelen Suriyeli sığınmacılar Avrupa'ya geçmek istemiş bunun üzerin geniş güvenlik önlemleri alınmıştı. İkamet tezkereleri olmadığı için Edirne'de kalamayacakları bildirilmesine rağmen ilerleyen günlerde binlerce sığınmacı kentte toplanmıştı.

Sığınmacı akınının devam etmesi üzerine jandarma ve polis ekipleri kent girişinde 24 saat kontrollere başlamış, otobüs ve minibüslerle gelmeye çalışan sığınmacıların kente girişine izin verilmemişti. Buna rağmen kilometrelerce ötede araçlardan inen sığınmacılar, yürüyerek kente ulaşmaya çalışmıştı.

Bir süre otoban kenarında bekleyen grupların 18 Eylül'de sınıra ulaşma girişimi de güvenlik güçlerince engellenmişti. Bölgede 10 gün boyunca bekleyişini sürdüren sığınmacılar, güvenlik güçlerinin yoğun çabaları ve yetkililerin girişimleri sonucu geldikleri illere geri gönderilmişti.

- Denizlerden de Avrupa'ya geçişlere izin verilmedi

İç savaş, ekonomik ve siyasi belirsizlikler nedeniyle ülkelerini terk ederek Türkiye'ye sığınan ve buradan da Avrupa ülkelerine geçmek isteyen sığınmacıların yasa dışı göçte en önemli güzergahını Ege ve Akdeniz kıyıları oluşturuyor.

Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri, Ege Denizi ve Akdeniz üzerinden Yunan adalarına ulaşmaya çalışan göçmenlere karşı yürüttüğü çalışmalarda, 2014'te 14 bin 961, 2015'te 91 bin 611, 2016'nın şu ana kadarki bölümünde ise 36 bin 178 olmak üzere 142 bin 750 sığınmacının geçişini engelledi.

Daha iyi bir yaşam ümidiyle Avrupa'ya gitmek isteyen, aralarında Muğla'nın Bodrum ilçesi sahiline cansız bedeni vuran Aylan bebeğin de bulunduğu 535 göçmen Ege Denizi'nde hayatını kaybetti.

Göçmenlerin yasa dışı yollardan Avrupa'ya ulaşma girişimleri, Mart 2016'da Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki "Geri Kabul Anlaşması" sonrasında önceki aylara göre yüzde 90 civarında azalmış, nisan ayından bu yana yakalanan göçmen sayısı 13 bin 395'e gerilemişti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.