Edirne

"Türkiye sosyal hizmette AB ülkelerine göre başarılı"

11:29 17 Şubat 2017
"Türkiye sosyal hizmette AB ülkelerine göre başarılı"

CİHAN DEMİRCİ - Romanların Yoğun Olarak Yaşadığı Yerlerde Sosyal İçermenin Desteklenmesi Projesi (SIROMA) Kilit Sosyal Politika ve İstihdam Uzmanı Finlandiyalı Timo Piirainen, Türkiye'nin birçok Avrupa Birliği ülkesine göre sosyal konularda son derece başarılı olduğunu belirtti.

Kentte düzenlenen bir programa katılan Piirainen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projenin temel amacının sosyal dışlanmaya maruz kalmış kişilere yönelik sosyal hizmetleri geliştirmek olduğunu söyledi.

Adana, Ankara, Balıkesir, Edirne, Eskişehir, Hatay, Kırklareli, Manisa, Mersin, İstanbul, İzmir ve Tekirdağ'ın projenin uygulandığı pilot iller olduğunu belirten Piirainen, buralarda Romanlara yönelik ulusal düzeyde geliştirilecek politikalara destek verildiğini ifade etti.

Eğitim, istihdam ve sağlık alanlarında çalışmalar yapıldığını anlatan Piirainen, Aile ve Sosyal Politikalar, Milli Eğitim ve Sağlık bakanlıkları ile paydaşların çeşitli çalışmalar yaptığını dile getirdi.

Piirainen, kendileri için önemli olanın bu kurum ve kuruluşlarla çalışmalarını hayata geçirmek olduğunu belirterek, Romanların sorunlarının yüzyıllardır devam ettiğine işaret etti.

Yaşanan sorunları kısa bir sürede ortadan kaldırmanın mümkün olmadığına değinen Piirainen, şunları söyledi:

"Önemli olan yoksulluğun azaltılması amacıyla gereken zeminin oluşturulacak olmasıdır. Türkiye son 15 yılda sosyal politika anlamında çok büyük ilerleme kaydetti. SIROMA, Avrupa Birliği ve Türkiye tarafından ortak finanse edilen bir proje. Avrupa Birliği uzmanı olarak da şunu söyleyebilirim. Türkiye birçok Avrupa Birliği ülkesine göre sosyal konularda son derece başarılı."

-"Romanlar Türkiye'nin asli unsurlarından biri"

Balkan Roman Birliği (BAROM) Başkan Vekili ve proje sosyal ara bulucusu Bahattin Ulusoy da Türkiye'de 3.5 milyon Roman'ın yaşadığını ifade etti.

Avrupa'daki Romanların azınlık statüsünde, Türkiye'de ise asli vatandaş olarak yaşadığını aktaran Ulusoy, "Eşitlik ilkesi çerçevesinde ülkemizin her imkanından faydalanabiliyoruz. Romanlar Türkiye'nin asli unsurlarından biri. SIROMA 2021'de sunulacak strateji eylem planı için çok önemli bir proje" dedi.

Devletin Romanlara her alanda destek olduğunu aktaran Ulusoy, "İş adamları ve İŞKUR'la çok önemli programlar yürütüyoruz. Bilgisayar ve çeşitli konularda eğitimlerin verileceği 120 kardeşimize kurs açacağız. Kadınlarımıza da eğitim alanında kurslar açıyoruz. Pilot okullarımızda bunları uygulamaya devam ediyoruz. Roman kardeşlerimizin eğitim alanında destek alması için önemli adımlar atıyoruz" diye konuştu.

Ulusoy, SIROMA'nın Türkiye'deki 12 pilot ilde Romanlara yönelik çeşitli çalışmalarla devam edeceğini kaydetti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.