Edirne

TBMM Başkanvekili Hamzaçebi:

20:14 02 Mart 2017
TBMM Başkanvekili Hamzaçebi:

TBMM Başkanvekili ve CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi, ''Referandumda vatandaşlarımızın önüne iki seçenek konulacak. Birinci seçenek; demokrasi ve özgürlüklerdir. İkincisi ise otoriter, tek adam rejimidir. Türkiye bu iki seçenekten birini seçmeye zorlanıyor.'' dedi.

Hamzaçebi, gazetecilere yaptığı açıklamada, Edirne'ye 16 Nisan'da yapılacak anayasa değişikliği referandumuyla ilgili görüşlerini vatandaşlarla paylaşmak için geldiğini belirtti.

Türkiye'nin tarihindeki önemli dönemeçlerden birinin, 16 Nisan olduğunu ifade eden Hamzaçebi, ''Referandumda vatandaşlarımızın önüne iki seçenek konulacak. Birinci seçenek; demokrasi ve özgürlüklerdir. İkincisi ise otoriter, tek adam rejimidir. Türkiye bu iki seçenekten birini seçmeye zorlanıyor. Gerçekte böyle bir referanduma Türkiye'nin ihtiyacı yoktur. Türkiye 141 yıldır parlamenter sistem deneyimine sahip olan bir ülkedir. Eğer parlamenter sistemde bir sorun yaşanırsa, çözüm sistemi değiştirmek değil, sistem içerisinde çözmektir.'' diye konuştu.

Referandumla ilgili vatandaşlara doğru bilgi verilmediğini savunan Hamzaçebi, ''parlamenter sistem bize dar geliyor'' söyleminin gerçekle hiçbir ilgisinin olmadığını belirtti.

Doğru seçeneğin demokrasi ve özgürlükler, yani parlamenter sistem olduğunu vatandaşlara anlattıklarını ifade eden Hamzaçebi, konuşmasına şöyle devam etti:

''Bu bir memleket meselesidir, siyasi parti meselesi değildir. Referanduma sunulan anayasa değişikliği konusu siyasi parti meselesi değildir. Siyasi partiler bir kenarda dursun. Memleketi düşünerek, ülkeden neler götüreceğini düşünerek karar vermek lazım. Tek adam yönetimine mi 'evet' demek lazım. Yoksa demokrasi ve özgürlüklere mi 'evet' demek lazım. 'Evet' denilecek olan demokrasi ve özgürlüklerdir. 'Hayır' denilecek olan da bu anayasa paketidir. Biz halkımıza güveniyoruz. En doğru kararı vereceğine inancımız tamdır.''

Hamzaçebi, bir gazetecinin Hürriyet gazetesinin "Karargah rahatsız" haberiyle ilgili sorusuna, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) ülkenin gözbebeği olduğunu vurguladı.

TSK'nın da basınla haber yapma ihtiyacı duyabileceğini ifade eden Hamzaçebi, ''Birtakım bilgi ve görüşlerini kamuoyu ile paylaşabilir. Paylaşılan bu haberleri de gazeteciler kendi görüşleri çerçevesinde birtakım başlıklarla, manşetlerle kamuoyuna taşıyabilir. Bunlar özgür gazeteciliğin gerçekleridir. Bir gazetenin manşetinden yola çıkarak bütün bir basını mahkum etmek son derece yanlıştır. Elbette TSK'yı kimse rencide etmemeli. Ama böyle bir niyetle yola çıkan bir haberciliği ben görmüş değilim.'' diye konuştu.

Hamzaçebi, açıklamalarının ardından bir restoranda vatandaşlarla bir araya gelerek referandum süreciyle ilgili düşüncelerini paylaştı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.