Edirne

Vakıf kiracıları "kira indirimi"nden memnun

11:42 11 Mart 2017
Vakıf kiracıları "kira indirimi"nden memnun

SALİH BARAN - CİHAN DEMİRCİ - Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün, taşınmazların bir kısmında kira indirimine gitmesi, vakıf kiracısı esnaf tarafından memnuniyetle karşılandı.

Bakanlar Kurulu Kararı ve kararın uygulayıcısı Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak'ın onayı ile Edirne'nin de aralarında olduğu Antalya, Aydın, Bursa, Hatay, İstanbul, İzmir ve Muğla'da otel, hamam, bedesten, arasta, kervansaray, çarşı gibi tarihi ve turistik yapı kiracılarının kira bedellerinde yüzde 30'unu aşmamak kaydıyla indirime gidilmişti. Diğer illerdeki vakıf kiracılarına da belli oranlarda indirim yapılmıştı.

İndirim yapılan taşınmazlardaki oran, bu yılın toplam kira bedeli üzerinden gerçekleştirildi. Örneğin bin lira kirası olan bir vakıf taşınmazında, indirim yıllık kira bedeli olan 12 bin lira üzerinden yapılacak. Kiracı bu yıl için 12 bin lira yerine 8 bin 400 lira ödeyecek. Aynı kiracı için gelecek yıl için, yine 12 bin lira üzerinden artış yapacak.


- Vakıf esnafı sevindi

Edirne'de bulunan tarihi yapılardaki vakıf esnafı, kira indiriminden memnun kaldı. Tarihi Alipaşa Çarşısı Derneği Başkanı Yılmaz Sanış, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin 15 Temmuz'dan bu yana zor zamanlar geçirdiğini söyledi. Ekonominin de yaşananlardan etkilendiğini ve bunun küçük esnafı zor durumda bıraktığını anlatan Sanış, "2016'da başlayıp 2017'de devam eden bu krizle ilgili bayağı sıkıntılarımız vardı."diye konuştu.

Kira indirimiyle ilgili esnafın sevindirici bir haber aldığını dile getiren Sanış, şunları kaydetti:

"2017 yılı için vakıf kiralarında yüzde 30'a kadar bir indirim uygulanacak. Bu, esnafın 2017'de ileriye biraz daha umutlu bakmasını sağlayacaktır. Türkiye tarihinde böyle bir uygulama ilk defa uygulanacak. Devletimizin yanımızda olduğunu hissediyoruz. Vakıf kiracıları için hayırlı olmasını diliyoruz.

Diğer sektörlerde, vakıf kiracısı olmayan yerlerde de kira indirimi vardı, devletimiz bizim için de bunu uygulamaya koydu. Burada emeği geçen Başbakan Yardımcımız Veysi Kaynak'a, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Mehmet Müezzioğlu'na, AK Parti Edirne Milletvekili Rafet Sezen'e, AK Parti İl Başkanı İlyas Akmeşe'ye ve Vakıflar Bölge Müdürü Osman Güneren'e teşekkür ederiz."


- Dinimizde vakfın çok önemli yeri var"

Esnaf Ahmet Tatlıses ise kendisinin 35 yıllık esnaf olduğunu ve bu kararın tüm vakıf esnafını sevindirdiğini söyledi.

"Vakıf" kavramının önemli ve manevi olduğunu aktaran Tatlıses, "Bizim inancımızda, dinimizde vakfın çok önemli yeri vardır. Tarih boyunca vakfın bedduası yerine duasını aldık. Devletimiz bu gayret içerisinde esnafı destek olmaya devam ediyor. Bu uygulama bizleri sevindirdi fakat son günlerde AVM'lerin artması bizim gibi küçük esnafı yordu. Ama hükümetimizin bu konudaki kararı çok çok sevindirdi." diye konuştu.

Tarihi çarşı esnafı Erkan Güler de küçük esnafın şartlarının ağırlaştığını ifade etti. Kira indiriminin vakıf esnafına destek olduğunu dile getiren Güler, "KOSGEB kredileriyle beraber bu çalışmanın da esnaf için olumlu bir sonuç ortaya koyacağına inanıyoruz." dedi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.