Edirne

Bulgaristan'da seçimlere doğru

23:28 25 Mart 2017
Bulgaristan'da seçimlere doğru

Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu Genel Başkanı Zürfettin Hacıoğlu, "Bulgaristan Yüksek Seçim Kurulu anayasada verilen hakkı gasp ediyor." dedi.

Hacıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bulgaristan'ın yarın sandık başına gideceğini hatırlattı. Bulgaristan Yüksek Seçim Kurulunun "teknik baskı" uyguladığını iddia eden Hacıoğlu, Türk kökenli Bulgar vatandaşlarının, dilekçe vererek oy kullanmasının engellenmek istendiğini savundu.

Beyanname doldurulma usulünün değiştirilmesinde başka amaçların olduğunu ifade eden Hacıoğlu, şunları kaydetti:

"Daha önce oy kullanılacağına dair beyanname dolduruluyordu. Elektronik ortamdan ya da doldurulan beyannameyle konsolosluğa müracaat ediliyordu. Bu müracaat edenlerin ismi, sandık listelerinde çıkıyordu. Ancak şimdi seçim kurulunun yayınladığına göre, oy kullanılması için sandığa gelen seçmenin 'başka bir yerde oy kullanmadım' şeklinde beyanname doldurması gerekiyor.

Daha önceki uygulama şöyleydi, vatandaş Yüksek Seçim Kurulunun sayfasından çıktıyı alıyordu, evde dolduruyordu, sandık görevlilerinin önünde de imzasını atıyordu. Şimdi bu uygulamayla Yüksek Seçim Kurulu, 'beyanname, sandığın bulunduğu odada doldurulacak' diyor. Bu da ciddi bir oy kaybına sebep verecek."

-"Anayasada verilen hakkı gasp ediyor"

Bazı seçmenin Bulgarca yazmakta zorlanacağını bildiren Hacıoğlu, şöyle devam etti:

"Birçok kişi Bulgarcayı unuttu, yazarken Latin, Kril alfabelerini karıştırıyorlar. 'Tekrar düzelt' diyecekler. Bu açık açık seçimleri provoke etmektir. 'Daha az vatandaş oy kullansın' diye, yapılan teknik bir zorluktur. Bulgaristan Yüksek Seçim Kurulu, anayasada verilen hakkı gasp ediyor. Anayasada okuma yazma bilmese bile Bulgaristan vatandaşı seçme hakkını kullanabilir, diyor. Okuma yazması olmayanlara, beyannameyi doldururken zorluk çıkartacaklar. Bizim vatandaşlara tavsiyemiz, oyunu kullanamazsa, neden kullanamadığına dair resmi tutanak alsınlar; daha sonra mahkemeye başvuracağız. Vatandaşımız sandığa mutlaka gitsin."

- Bulgaristan seçimleri

Bulgaristan'da yarın yapılacak genel seçimde, 240 sandalyeli meclis için 13 siyasi parti ve 9 ittifak yarışacak. Merkez Seçim Komisyonuna (ZİK) göre, ülkede 6 milyon 500 bin kayıtlı seçmen bulunuyor. Seçimde, Bulgaristan'da 12 binden fazla noktada oy verilebilecek. Bulgaristan vatandaşları için 35'i Türkiye'de olmak üzere 70 ülkede 371 noktada sandık bulunacak.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.