Edirne

Hem Edirne'yi hem de Edirne kırmızısını keşfettiler

15:09 04 Nisan 2017
Hem Edirne'yi hem de Edirne kırmızısını keşfettiler

Edirne Valisi Günay Özdemir, "Edirne farklı inanç ve düşüncedeki insanların ortak yaşama kültürünü oluşturduğu ve bu ortak yaşama kültürünü de hukuki ve sosyal düzenlerle korunduğu bir il olmuştur." dedi.

Edirne Belediyesi, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) ve Hürriyet gazetesince düzenlenen "Edirne'yi Keşfet" etkinliğinin kapanış toplantısı restore edilen tarihi elektrik fabrikası binasında gerçekleştirildi.

Özdemir, burada yaptığı konuşmada, Edirne'yi anlamak ve tanımanın Edirne'yi yaşamakla mümkün olabileceğini söyledi.

Etkinlik kapsamında Edirne'yi inceleyen ekibin üç gün boyunca kenti yaşadığını belirten Özdemir, "Edirne tarih boyunca medeniyetlere ev sahipliği yapmış ve burada farklı medeniyet ve kültürler kurulmuştur. Osmanlı dönemiyle ilgili 1912'de Edirne'nin özellikle merkez nüfusunun tespiti var. Bu tespite göre, Edirne'de 45 bin Müslüman yaşıyor, 40 bin Rum yaşıyor, 10 bine yakın Ermeni, 10 bine yakın Yahudi, 10 bin civarında da farklı inanç ve düşüncedeki insanlar yaşıyor. Yani Edirne farklı inanç ve düşüncedeki insanların ortak yaşama kültürünü oluşturduğu ve bu ortak yaşama kültürünü de hukuki ve sosyal düzenlerle korunduğu bir il olmuştur" diye konuştu.

Özdemir, Edirne'nin Balkanlara da dünyaya da örnek bir yaşam biçimi gösterdiğini kaydetti.

-"Aşkla bağlı olarak çalışıyoruz"

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan da yazarlar ve tur şirketlerinden bir isteklerinin olduğunu ifade ederek, "Biz Edirne olarak kayırmacılık, torpil istemiyoruz. Sadece Edirne'nin hakkının teslim edilmesini istiyoruz. Edirne'ye objektif gözlerle bakılmasını istiyoruz. Bu şehir geçmişteki yaşam kültürüyle, dokusuyla, insanıyla, havasıyla, suyuyla, toprağıyla gerçekten ilgiyi ve sevgiyi hak ediyor. Biz Edirne'ye gerçek anlamıyla, aşkla bağlı olarak çalışıyoruz" dedi.

-"Bize vize koyanlar beraberliğimizi görmesi lazım"

TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy ise turizmin Türkiye'nin geleceğinde etkin rol oynayacağını ifade etti. Turizmin Türkiye'nin önünü açacağını aktaran Ulusoy, birlik, beraberlik ve beraber yaşama kültürünü barış sektörü turizmin yapacağını dile getirdi.

Türkiye'nin birlikte yaşamayı öğrendiğinin altını çizen Ulusoy, "Bize vize koyanlar beraberliğimizi görmesi lazım. Bize vize koyanlar bir gün kendilerine vize konulacağının hesabını yapmalılar. Bir gün gelecek biz onlara vize koyacağız. Bunu sağlamak için beraber yürüyeceğiz, beraber koşacağız. Bizi okşasınlar, kimse bizi kaşımasın. Bizi kaşıyanlar zarar görür çünkü bu millet 81 vilayette birlikte yaşamayı öğrenmiştir ve buna devam edeceğiz." diye konuştu.

Ulusoy, Edirne'nin sağlık turizminde üs olacak bir konumda olduğunu vurguladı.

Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fikret Bila da geçmişinden gelen güçle günümüzde de Edirne'nin Türkiye'nin en önemli şehirlerinden olduğunu söyledi.

İstanbul'a yakınlığı ve Avrupa'ya sınır olmasıyla Edirne'nin stratejik bir noktada olduğunu belirten Bila, "Son dönemlerde Marmara Bölgesi'nde yapılan ve planlanan mega projelerin Edirne'ye büyük katkısı olacaktır. Edirne'ye gelecek olan hızlı trenle İstanbul ve Edirne arası 45 dakikaya inecek olması da şehrin önemini bir kat daha artıracaktır. Bu sayede Edirne'ye gelecek turist sayısı artacak, yatırım yapılması kolaylaşacaktır. Geçtiğimiz günlerde temeli atılan Çanakkale Köprüsü'nün de bölgeye büyük katkısı olacaktır." dedi.

Konuşmaların ardından etkinliğe katılanlara plaket ve çeşitli hediyeler verildi.

- Etkinliğin davetiyesi kravat ve fular oldu

Bu arada Edirne'yi Keşfet organizasyonu için verilen davetin katılımcıları etkinliğe Edirne Kırmızısı rengi kravat ve fularlarla geldi.

Bir anlamda davete girişte "Edirne kırmızı renkli" kravat ve fularlar davetiye yerine geçti. Edirnekari el sanatlarının başlıca renklerinden sayılan ve Fransa'da kentin adıyla anılan (Rouge dAdrinople) al rengin hakim olduğu davete belediyenin organizasyonuyla konuklar kendilerine armağan edilen Edirne Kırmızısı kravat ve fularlarıyla katıldı.

Etkinlikte Edirne'nin tüm ürünleri stantlarda tanıtıldı.

Davette Göksucan Ar yönetimindeki "7 Dilde Barış Korosu" da bir konser verdi. Halk oyunları gösterilerinin sunulduğu davette konuklara Edirne Saray Mutfağı'ndan yemekler ikram edildi.

Organizasyona Edirne Valisi Günay Özdemir, CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan, Cumhuriyet Başsavcısı Muhammet Savran, Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Tayyip Özdurmaz, Emniyet Müdürü Adnan Armağan Erdoğan, İl Jandarma Komutanı Albay Kamuran Ersan, kurum amirleri, Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fikret Bila, gazetenin yazarları ve davetliler katıldı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.