Edirne

Prostat kanserinde radyonüklid tedavisi

15:39 06 Nisan 2017
Prostat kanserinde radyonüklid tedavisi

Prof. Dr. Gülay Altun, Tıp Fakültesi Başhekimlik Sağlık Kurulu Toplantı Salonu’nda prostat tümörlerinde kullanılan radyonüklid tedavisiyle ilgili düzenlediği bilgilendirme toplantısında, radyonüklid tedavinin, prostat kanseri hastaları için yeni bir ışık olduğunu ifade etti.

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülay Altun, prostat kanserinde birkaç yıldır uygulanan radyonüklid tedavisiyle kanserli hücrelerin ameliyatsız şekilde öldürüldüğünü ve başarılı sonuçlar alındığını söyledi.

Prostat kanserinin, erkeklerde en sık görülen ikinci kanser türü olduğunu belirten Altun, söz konusu kanserde, uygun tedavi yönteminin uygun zamanda belirlenmesinin çok önemli olduğunu kaydetti.

Türkiye’de son birkaç yıldır uygulanan radyonüklid tedavi yöntemin başarılı sonuçlar verdiğini aktaran Altun, “Dünya genelinde son 3 yıldır kullanılmaya başladı. Radyonüklid tedavi başta prostat kanseri hastaları olmak üzere diğer kanser türü hastaları için bir ışık oldu tabiri caizse güneş patlaması yaşattı diyebiliriz.” dedi.

Altun, tedavinin hasta bireye damar yoluyla ucunda radyoaktif madde bulunan bir akıllı molekül enjekte edilerek uygulandığını anlatarak, şu bilgileri verdi:

“Bu radyoaktif insanın vücuduna zarar verecek yüksek dozlarda değil. Kemoterapi gibi insanların vücuduna zararlar vermiyor. Çok düşük yoğunlukta bir ilaç veriyoruz. Bu akıllı ilaç radyonüklidiyle birlikte vücuttaki kanserli hücreyi buluyor. Akıllığı buradan geliyor. Yani bir güdümlü füzenin yaptığı gibi oluyor. Akıllı molekül, kanser hücresini buluyor. O hücreyi üzerine çıkarttığı elektronlar ve gama ışığıyla öldürüyor. Radyoaktivitesiyle DNA’sını kırıyor ve ölemeyen kanser hücresini vücuda yayılmış kanser hücresini bulduğu yerde ölüme sevk ediyor. DNA’sını kırıyor ve ölmelisin diyerek onu öldürüyor. Normalde biliyorsunuz kanser hücresinin temel problemi ölememesi ve sürekli yayılması. Ama bu tedavi kanserli hücreyi öldürüyor. Aynı zamanda kanserli hücrenin yanındaki normal hücrelere de hiçbir zarar vermiyor. Damardan kan yoluyla verildiği içinde vücudun hangi bölgesinde olursa olsun kanserli hücreyi buluyor.”

Radyonüklid tedavinin kemoterapi tedavisi gibi vücuda zararlar vermediğini de vurgulayan Altun, “Kemoterapi genelde hücrenin kullandığı beslenme yollarıyla hücrenin içine içerek kötü huylu iyi huylu ayırmadan zarar veren bir uygulama. Bu zaman sürecinde hastaya çeşitli zararlar veriyor. Radyonüklid tedavisinde ise akıllı molekül kanserli hücreyi diğerlerinden ayırıp buluyor ve bulduğu yerde öldürüyor." dedi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.