Edirne

Gümrükler hafta ortasında daha sakin

11:32 04 Temmuz 2017
Gümrükler hafta ortasında daha sakin

Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının yolculuklarında hafta sonu günleri seçmesi Edirne'deki gümrüklerde yoğunluğa yol açıyor.

İstatistiklere göre, cuma, cumartesi, pazar ve pazartesi günleri Türkiye'ye girişte gümrük kapılarında yoğunluk oluşuyor.

Sezonda salı, çarşamba, perşembe günleri ise diğer günlere göre daha sakin geçiyor. Yurt dışında yaşayan Türkler, yurda gelmek için bugünleri tercih ettiğinde sınırda daha az bekliyor.

Hafta başında memleketlerine ulaşmak isteyen pek çok Türk vatandaş yaşadıkları ülkelerden özellikle hafta sonraları günlerde yola çıkmaları zaman zaman Türk gümrüklerinde kuyruklara neden oluyor.

- Sahalar canlı izlenebiliyor

Kapıkule Sınır Kapısı'nda geçen hafta cuma, cumartesi pazar günleri ile dün yoğunluk yaşandı.

İstatistiklere göre 1 Temmuz Cumartesi günü 3 bin 581 araç ve 16 bin 877 yolcunun, 2 Temmuz Pazar 5 bin 105 araç 23 bin 391 yolcu ile 3 Temmuz Pazartesi 4 bin 405 araç ve 20 bin 028 yolcunun geçiş yaptığı Kapıkule'de öğle saatlerine kadar yoğunluk gözlenmedi.

Bu arada Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğünün internet sitesi üzerinden yoğunluklar canlı kameralar aracılığıyla izlenebiliyor. Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları, sınıra yaklaştığında yoğunlukların daha az yaşandığı kapılara geçiş yaparak daha az süre bekleyerek yurda geliyor.

- Ön beyan çok önemli

Geçen yıl Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca başlatılan özel taşıtlar ön beyan uygulaması gümrüklerde zorunlu kayıt için beklemelerin önüne geçmesi için hayata geçirildi.

Ön beyan uygulamasında, Türk gümrüğüne gelmeden, yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının Türkiye'ye giriş yapacağı aracı, cep telefonu, bilgisayar veya tabletle "https://uygulama.gtb.gov.tr/tasit1onbeyan" adresinden araç sahibinin pasaportu, ruhsatı ve sigorta bilgilerini sisteme girerek kendi kayıt işlemlerini kendileri yapmaları halinde normalde 3-4 dakikada gümrük memurları tarafından yapılan işlemlere gerek kalmadan gümrük kayıt işlemi 15 saniyede tamamlanabiliyor.

Ancak pek çok Türk vatandaşının ön beyanda bulunmadığı belirtiliyor. Bu durumda 15 saniye sürecek gümrük kayıt dakikalar alıyor. Bu da aynı anda Türk gümrüklerine yoğun giriş olduğu anlarda zaman kaybına bağlı kuyruklara neden oluyor.










YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.