Edirne

Soğuk algınlığı ve grip salgını uyarısı

09:49 16 Ekim 2017
Soğuk algınlığı ve grip salgını uyarısı

Hava sıcaklıklarının düşmesi ve sonbahardaki ani hava değişikliklerine karşı vatandaşların küçük ama soğuk algınlığı ve gribin önüne geçebilecek çeşitli önlemler alabileceği bildirildi.

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi ve Kulak Burun Boğaz (KBB) Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdullah Taş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sonbaharda havaların yavaş yavaş soğumasıyla grip ve soğuk algınlığı hastalıklarının ortaya çıkmaya başladığını söyledi.

Bu hastalıklar nedeniyle çok sayıda insanın sağlık kuruluşlarına başvurduğunu belirten Taş, "Grip ve soğuk algınlığının önüne geçilmesi için kişi çeşitli önlemler almalıdır. En önemli adım vücut direncini artıracak gıdalar alması, sıvı tüketimini artırmasıdır. Tabi bunlarla birlikte öğün düzenine de dikkat edilmesi gereklidir." dedi.

Grip virüsünün hızlı şekilde bulaştığını belirten Taş, şunları kaydetti:

"Bu salgının önüne geçilmesi yada en az düzeyde etkilenmek amacıyla özellikle el hijyenine dikkat edilmesi gereklidir. Hasta kişilerden bu virüsün alınmaması için gün içerisinde en çok temas edilen organımız elimizin hijyeni çok önemlidir. Grip ve soğuk algınlığının önüne geçilmesi ya da doğal şekilde atlatılması için en önemli tedbirler vücut direncini artıracak yiyecek, içecek alımı ve el hijyenidir. Çocuklar ve yaşlılar çabuk atlatamadığı için onların bu tedbirlere özellikle dikkat etmesi gerekmektedir. Grip ve soğuk algınlığı kronik hastalığı olan kişileri de olumsuz etkilemektedir."

-"Grip aşısı tedbir amacıyla yapılabilir"

Taş, özellikle sonbahar ve kış arası zamanda bu tür vakaların artış gösterdiğini ifade etti.

Orta yaştaki insanların grip aşısını tedbir amacıyla yaptırabileceğini aktaran Taş, "Ayrıca kalabalık alanlarda çalışanlar, yaşayanlar ve hastalarla temas edenler de grip aşısı tedbir amaçlı yapılması gerekir. Çocukları da bu tür kalabalık ortamlarda mümkünse kalmaması ya da uzun süreli vakit geçirmemesine dikkat edilmesi gereklidir." diye konuştu.

Grip ve soğuk algınlığının damlacık enfeksiyonlarından olduğunu söyleyen Taş, "Yani hasta kişinin hapşurması ve temas etmesiyle de bulaşır. Tabi sadece burada el hijyeni de yeterli olamayabilir. Karşısındaki kişinin hapşuruğu ya da öksürmesiyle de bulaşabilir. Tabi el hijyeni ve havadar mekanlar bulaşmayı azalacaktır." ifadelerini kullandı.

-"Yazdan çıktık bir anda kışa girdik"

Taş, mevsim geçişlerinde hava değişimlerinin yaşandığını ve insanların giyim alışkanlıklarına da dikkat etmesi gerektiğini vurguladı.

Havaların soğuduğunu dile getiren Taş, "Yazdan çıktık bir anda kışa girdik. Sonbahar insanların ne giyeceğini şaşırdığı bir mevsim. Yaza göre kıyafetlerimizin kalınlığını bir kat daha artırmalıyız. Özellikle akşamları soğuk oluyor, insanlar soğuk algınlığını önlemek için üzerilerine mutlaka bir şeyler almalı. Soğuk havalarda grip ve soğuk algınlığı artacaktır. Bu tedbirlerle en azından korunmaya çalışılabilir." diye konuştu.






YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.